Društvo Telo & Duh Srbija

5 strategija za prolećno čišćenje

Naše bake su malo više znale od nas, i nije slučajno nastao termin prolećno čišćenje. Zapravo, proleće je vreme kada novi ciklus stvarno počinje, jer se priroda iz uspavane zime ponovo radja.

Proleće nas često podstiče da postanemo fizički aktivniji, da više vremena provodimo napolju, da povedemo više računa o zdravoj ishrani.

U skladu sa tim, odbacivanje svega što je nagomilano tokom zime dolazi spontano i podržano je od strane prirode.

Sav višak, bilo da je na našem telu ili oko njega, koji smo gomilali tokom zime nas blokira da idemo napred, stvara nam teret. Što više stvari imamo u svojoj torbi, na svom kompujeteru, u ormarima, domu, autu to će nam biti jači osećaj skučenosti, pretrpanosti, težine.

Evo nekoliko strategija za pročišćavanje prostora:

 

Oslobodite ćoškove u kojima ste gomilali

Ravne površine, fijoke, zadnje sedište vašeg auta i vaša torba mogu da postanu ostave za raznorayne nepotrebne, neželjene ili nekorišćene stvari. Pošta i drugi papiri su odličan primer stvari koje imamo tendenciju da gomilamo ako se o njima ne pobrinemo odmah.  Izdvojte nekoliko minuta svake nedelje da stavite važna dokumenta u fascikle, bacite ili još bolje reciklirate sav nepotreban papir, ili, kada je to moguće, dokumentujte svoju papirologiju elektronski. Kada implementirate ovako funcinalan sistem, na ovaj i druge segmente vašeg života osećaće te se laganije, energizovano, obnovljeno i ispirasano.

 

Podignite energiju u vašem domu

Prerasporedite nameštaj. Kupite novu biljku. Pustite uzdižuću muziku. Otvorite prozore. Difuzirajte ulje mandarine i peperminta.

Prostor u kome živimo apsolutno ima veze sa našim psihofizičkim stanjem. Koristeći proleće da organizujemo prostor u kome živimo i radimo možemo da pripremimo bolji temelj za postizanje zdravlja, izobilja i ličnih ciljeva na kojima smo radili.

 

Napravite kesu za donacije

Odredite jednu kesu ili kutiju u koju ćete odlagati stvari koje više ne želite. Umesto da dopustite da se fijoke i ormari pune tokom godine sa stvarima koje vam nisu poterbne, napravite prostor u svom domu u kome ćete skuljati ove stvari i onda ih donirati u proleće kao de vašeg regularnog prolećnog čišćenja. Nadjite online neprofitne organizacije koje će uzeti stvari koje želite da donirate i napravite prostor za novo i bolje.

 

Princip 80/20

Ovaj princip znači da mi koristimo oko 20% stvari koje imamo i zapravo ne trebamo 80% njih. Ovaj princip možete da primenite na prostor u kome živite kao celinu, ili na svaku sobu pojedinačno. Procenite šta imate i šta vam je potebno imajući u vidu ovo pravilo. Kada odlučite šta vam nije potrebno, dodajte u svoj prostor za donacije.

 

Organizujte

Pošto ste odradili eliminaciju, sada treba stvoriti sistem da bismo održali stvari urednim i organizovanim, izaberite sistem koji ćete najverovarnije prihvatiti i primeniti i koji je najefikasniji u vašem slučaju. Evo nekoliko opcija o kojima možete da razmislite: korpe, fascikle, kutije za skladištenje. Kada organizujete stvari držite one koje najčeće koristite tako da su najdostupnije. Na primer, organizujte odeću po godišnjim dobima – izvadite letnju i prolećnu odeću i nadjite rešenje za skladištenje zimske odeće. Podelite druge stvari po njihovoj funkciji i držite slične stvari zajedno.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.