Društvo Srbija

5 razloga da ovog leta odete na odmor na planinu

Baš vam se dopadaju topli dani na plaži zar ne? Kako se ispostavlja postoji alternativa koja može da uključi i more, a s druge strane pruži vam mnogo više uživanja.

Zapravo ukoliko zaista dobro odaberete lokaciju možda možete da spojite oba. Npr planina sa morem u blizini ili jezerom, a pravo letovanje je zapravo možda bolje organizovati krajem maja ili u septembru kada možete u potpunosti da uživate u svemu što more pruža. Biće mnogo manje ljudi, voda će biti čistija i vaš odmor definitivno više relaksirajuć.

A što se tiče najtoplijih letnjih meseci, ja glasam za planinu. Evo nekoliko totalno objektivnih razloga zašto je letnji odmor na planini možda za nijansu bolja opcija.

Svež vazduh

Udahnite duboko. Ne bih da zvučim dramatično, ali oštar, svež vazduh nije nešto što možete u poslednje vreme da nađete baš svuda, a planine nam ga daju u izobilju. Tako da uživajte u njemu i iskoristite ga do maksimuma.

 

Nema vlage

Da se nadovežem na prethodnu stavku, vazduh nije samo svež, već je i suv. Što znači nema ulepljene odeće, neplanirano ukovržane kože i klime, samim tim ni zatvorenih prozora i provođenja vremena u recikliranom vazduhu. Ovde ćete uživati u osvežavajućim povetarcima, nižim temperaturama i celodnevnoj svežini.

Manje su gužve

Planinski gradići generalno imaju tendenciju da budu ređe naseljeni nego oni primorski. Ljudi ne trče kako bi pobedili svog komšiju u trci za najbolje mesto na plaži, i to je, prijatelji, mnogo lepa stvar. Popularne plaže leti mogu da budu super naporne. Pune ljudi, buke, prejake muzike, dece i dan proveden na taj način ponekad može da bude daleko od opuštajućeg.

 

Aktivnosti

Planina zaista nudi bezbroj aktivnosti kao što su pešačenje, mountain bike-ing, skijanje ako odete na neki glečer, rafting, spa.. Na moru smo za nijansu ograničeniji, ako ništa, zbog temperature.

 

Priroda

Na planini imamo više prilike da budemo u dubinskom kontaktu sa prirodom,  neverovatnim pogledima, zaslepljujućim zelenilom.  Takođe, između ostalog i zbog manjeg broja ljudi, zagađenost će biti manja. Ovakva sredina znači da se i divlje životinje osećaju udobno u njoj tako vam se posreći da vidite ponekog jelena, divlje koze ili lisicu.

Ekonomičnije je

Dobre su šanse da će cene biti niže za planinske lokacije obzirom da većina hrli na planine, ako ste dovoljno vešti možda biranjem letnjeg odmora na planini i posete moru van sezone, možete da dobijete oba.

 

 

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje