Događaji Srbija

Vojvođanska banka podržala prvi blockchain hakaton u Srbiji

Vojvođanska banka podržala je prvi hakaton u Srbiji na temu blockchaina, održan od 25. do 27. avgusta u beogradskom Startit Centru, u organizaciji Udruženja SEE ICT.

Na taj način, nastavljena je saradnja ove dve institucije na edukaciji, povezivanju i osposobljavanju IT profesionalaca i preduzetnika, u okviru koje je Banka izdvojila sredstva za opremanje dva najveća Startit Centra – u Beogradu i Novom Sadu. Kao prva tri plasirana projekta izdvojila su se:

1. Game of Credits — Sistem za brzo, jeftino, sigurno i anonimno klađenje na e-sportove. Članovi tima: Stefan Crnojević, Vladimir Jovanović i Uroš Radovanović.

2. Computers and Chains — Platformu za transparentno delegiranje prava glasanja za sve moguće primene. Članovi tima: Dušan Zdravković, Nikola Mastilović, Andrej Križan i Petar Milanović

3. DappModule — Platformu za transparentne i pravične liste čekanja, kao što su obdaništa i donacije organa. Članovi: Žarko Jevtić, Miloš Jovac, Nemanja Mladenović i Danilo Hadži Pašić.

„Zahvaljujući nesebičnoj podršci naših partnera, kao što je Vojvođanska banka, prvi put smo organizovali programiranje zasnovano isključivo na novoj blockchain tehnologiji. Sigurni smo da će blockchain, kao najbezbedniji sistem za prenos i čuvanje podaka, odigrati ogromnu ulogu u razvoju ICT-a. Zbog toga je Hakaton bio dragocena prilika da IT zajednicu edukujemo o ovoj sve popularnijoj tehnologiji“, rekao je Vukašin Stojkov iz Udruženja SEE ICT.

Ksenofon Damaskos iz Vojvođanske banke izrazio je veliko zadovoljstvo što je, pored opremanja Start IT centara, Banka imala priliku da podrži događaj koji je okupio najeminentnije domaće IT stručnjake i tom prilikom rekao:
„Blockchain tehnologija je vrlo aktuelna danas i nama je izuzeto važno da aktivno pratimo sva dešavanja na tom polju, obzirom da očekujemo da će imati možda i presudan uticaj u daljem razvoju tehnoloških inovacija“.

Kroz Startit programe otvoreno je 40 IT kompanija koje su tokom proteklih godina prikupile milione evra investicija i zaposlile na desetine radnika. Održano je više od 200 obuka, konferencija i okupljanja, kroz koje je prošlo 20.000 ljudi.

Ulaganjem Vojvođanske banke u Startit centre stvoraju se uslovi za edukaciju, prekvalifikaciju, otvaranje novih startapa i zapošljavanje još IT stručnjaka u našoj zemlji.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.