Događaji Srbija

Vinarija Virtus predstavila Gewurztraminer

Novi hedonistički nektar bogatog ukusa

vinarija-virtus-logoVinarija Virtus iz Viteževa održala je promociju svog novog, jedinstvenog vina sortegevurctraminer u Supermarketu Deli u prisustvu mnogih ličnosti iz javnog života i vinskih kritičara. Slavko Beleslin, Slavimir Stojanović, Dragoljub Mićko Ljubičić, Nevena Madžarević, Inspektor Blaža, Petar Vasić i drugi uživali su u degustaciji raskošnog, cvetnog vina.

Gevurctraminer, jedna od 18 plemenitih vinskih sorti, koje somelijeri zbog prepoznatljivih karakteristika često zovu i “odrasli muskat”, prvo je vino te vrste vinarije Virtus. VirtusGewurztraminer je izrazito suvo vinoali zbog intenzivne arome i dovoljno slatko, karakteriše ga aroma ličija, uz note crvenog grejpfruta, đumbira, ananasa i upaljenog tamjana. Pravi hedonisti piju ovo vino kao aperitiv, njegova bogata aroma i intezivan ukus mogu da začine svaki dan, te je preporučljivo u svim prilikama.

“Prve čokote smo zasadili pre četiri godine s vizijim da promovišemo srpske sorte prokupac i tamjaniku i intenzivno sarađujemo sa drugim tržištima. Želeli smo i mirišljavu, prepoznatljivu sortu, te smo posadili čak 8.000 čokota ‘gevirca’ i ono predstavlja značajnu sortu u našem plasmanu,” izjavio je Dejan Stanković, jedan od vlasnika vinarije.

Slavimir Stojanović
Slavimir Stojanović

Iz nulte berbe i uz sortu gevurctraminer, Virtus se dosad pojavio na tržištu s vinima od sorte pino griđo, sovinjon blan, prokupac i marselan, a u najavi su i prva dva ozbiljnija vina,cuvee crveni (kupaža prokupac 30%, marselan 30%, kaberne sovinjon 30%, pino noar 10%) i cuvee beli koji će se ljubiteljima vina predstaviti na jesen.

Dragoljub Micko Ljubičić
Dragoljub Micko Ljubičić

Vinarija Virtus, osnovana 2010. godine nosilac je bronzanog priznanja za najbolje roze vino iz Srbije osvojenog na Velikom testu magazina Vino.rs.  Vinogradi se nalaze na području Mlavskog rejona – Požarevačkog vinogorja i čine zemljišni kompleks od 27,5 hektara u mestu Viteževu između Žabara i Svilajnca.  Osnivači Virtusa čini grupa dobrih prijatelja, entuzijasta i stručnjaka iz oblasti vinogradarstva koje je okupila zajednička ljubav prema vinu.

Aleksa Lukić, Nevena Madzarević, Blaža, Slavko Beleslin
Aleksa Lukić, Nevena Madzarević, Blaža, Slavko Beleslin

Veoma povoljni geoklimatski uslovi ovog područja omogućavaju ekspertima iz vinarije Virtus da, oslanjajući se na istoriju i tradiciju, nastave nit u razvoju srpskog vinogradarstva. Uz slogan “Pročitaj vino – okusi istoriju” vinarija Virtus podseća da je naša zemlja bila deo velike Dunavske civilizacije, tadašnjeg tehnološki najnaprednijeg društva na svetu, što kao obavezu nameće lepu dužnost da se tradicija nastavi.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.