Događaji Srbija

Veče posvećeno Milanu Mladenoviću

Veče posvećeno Milanu Mladenoviću i grupi “Ekatarina Velika” održaće se u SKCNS Fabrici 5. novembra uz premijeru dokumentarnog filma “Limunovo drvo”.  Događaj će započeti projekciom filma u 19 časova, potom u 20.30 razgovor o filmu govoriće autor filma Branko Radaković, koautorka serijala “EKV – Kao da je bilo nekad” Sandra Rančić, a razgovor o filmu će moderirati Sanja Klajić. Nakon razgovora, koncert tribute sastava “Deca iz vode”. Ulaz na događaj moguć je uz besplatnu pozivnicu. Pozivnice se preuzimaju u CD Šopu Mungos  i broj pozivnica je vrlo ograničen.

Limunovo drvo

Film govori o kultnoj muzičkoj grupi Limunovo drvo koju su 1977. godine osnovali u Beogradu Milan Mladenović, Milan Stefanović i Dragomir Mihailović, a koja se raspala 1980. godine. Dva osnivača benda i njihovi prijatelji sa kojima su sarađivali, prisećaju se tog kreativnog razdoblja. Iako nisu objavili nijedan album, kroz svedočenja mnogobrojnih poznatih novinara, ličnosti iz sveta rok muzike i umetnosti, razotkriva se zbog čega je Limunovo drvo jedan od najvažnijih muzičkih sastava na ovim prostorima. Po prvi put će javnost i publika imati priliku da u ovom ostvarenju da čuju i dugo čuvane u tajnosti, autentične snimke muzičkih numera Limunovog drveta (snimljene na dva njihova samostalna koncerta): Ne veruj, Bluz, Tema za 20 minuta, Prevaren, 9. krug, Limunovo drvo, Ja sam uvek bio tvoj, Sunce, Zrak, TV i Trag.Limunovo drvo je muzički dokumentarac o prvom bendu Milana Mladenovića Limunovo drvo, koji je preteča Šarlo Akrobate i Katarine II. Film je rađen s ljubavlju, u samostalnoj autorskoj produkciji. Scenario, montaža, režija, produkcija : Branko Radaković. Trajanje : 71’. Učestvuju : Milan Stefanović, Dragomir Mihailović – Gagi, Dušan Kojić- Koja, Zoran Radomirović- Švaba, Zoran Lesendrić – Kiki, Dušan Vesić, Momčilo Rajin, Branimir Lokner, Aleksandar Žikić, Srđan Gojković, Nebojša Pajkić, Ljubomir Jovanović, Sandra Rančić, Jadranka Janković, Petar Janjatović, Vladimir Janković – Džet, Dubravka Marković  i drugi.

Branko Radaković ( 33)  je srpski multimedijalni umetnik. Bavi se različitim vrstama umetničkog izraza: slikarstvom, muzikom i filmom.  1996. godine osnovao je autorski rok bend Argus u kome je pre svega, komponovao, pisao tekstove, svirao solo i ritam gitaru. Diplomirao je 2005. na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Iste te godine nastanio se u Baču, gde i danas živi i predaje likovnu kulturu u osnovnoj školi. Napisao je zbirku pesama Trag koji ostaje. Godine 2006. počinje da se bavi filmom. Učestvovao na mnogobrojnim festivalima u Srbiji i svetu, a njegov kinematografski rad  izuzetno cene i domaći i svetski filmski kritičari. U periodu 2006.- 2015. snimio je preko dvadeset dokumentarnih i kratkometražnih  filmova. Njegov film “Pozdrav video kasetama! “ (2012.) nominovan je za najbolji kratki film na  festivalu „Art Deco de Cinema“, Sao Paulo, Brazil, u kategoriji „Art on video“. Naredne, 2013. Branko je odneo nagradu na ProFiRe Short Film Festivalu, u Edinburgu, Škotska za najbolju režiju za film „Turist“. Sa filmovima “Kultura cveta” (2013.) I “Lokacija” 2014. ušao je u katalog prestižnog filmskog festivala u Kanu. Limunovo drvo je njegov najnoviji film, 2015.

Bend “Deca iz vode”

Deca iz vode je EKV tribute band nastao pre dve godine sa idejom da se koncertno obeleži sećanje na Milana Mladenovića i njegov opus. Jedna od glavnog obeležja ovog projekta je što je jedini naš tribute koji je istovetan nekadašnjoj postavi EKV-a. U ulozi M.M. kao vokal i gitara je Zoran Mladenović (Kiza Bluza bend, So Sabi, Jelizaveta Bam) a kao nekad Margita klavijature svira već poznata mlada umetniica Luna Škopelja (Master Blaster, Čovek Vuk, Svi na pod) ćerka Madam Piano i Škopija (Babe, U škripcu). Na basu je Marke Eror, a bubnjeve svira Nikola Rajović. Energija i emocija koja dolazi sa bine je odlična, a atmosfera u publici po pravilu euforična.

“Deca iz vode” je projekat koji ima za cilj da pesme, rad i opus Milana Mladenovića, Margite Stefanović i EKV-a žive i dalje i u live izvođenju. Naziv je uzet iz pesme “Oči boje meda” u kojoj Milan peva “Ja sam dečak iz vode” i po tome postaje i ostaje prepoznatljiv i dan danas. U tom kontekstu svi koji podržavaju njegov rad i dalje ga čuvaju od zaborava i vole njegove pesme se mogu indentifikovati sa tim nazivom i nazvati sebe dečakom ili devojčicom iz vode ili zajednički “Deca iz vode”.

(Izvor: suncanakapija.com)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.