Događaji Srbija

USAID i TRAG: Promocija lokalne filantropije u Srbiji

U ponedeljak 13.jula, Trag fondacija i USAID zvanično su obeležile početak novog dvogodišnjeg projekta “Filantropija za lokalne zajednice”, čija je vrednost približno 326.000,00 dolara. Pored Fondacije Katalist, koja je partner na projektu, Trag fondacija je na ceremoniji potpistala ugovore sa ostalim partnerima na projektu Iskorak fondacijom, Fondacijom Mesečina, Fondacijom Front i Fondacijom za mlade Obrenovca, kao i sa prvom grupom od 10 lokalnih udruženja građana. Partneri će raditi na promociji lokalne filantropije, unapređivati svoje kapacitete i prikupljaće sredstva u svojim zajednicama, u cilju podrške rešavanju problema koji pogađaju građane u tim zajednicama.

 Trag fondacija i USAID
Trag fondacija i USAID

“Aktivni građani koji podržavaju lokalne inicijative i doprinose razvoju filantropije, direktno dopinose pozitivnim promenama u svojim lokalnim zajednicama”, rekla je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

Ciljevi projekta su povećano učešće građana u lokalnim zajednicama i promocija filantropije u Srbiji.  Direktor Kancelarije za demokratiju i upravljanje USAID-a, Piter Vibler, rekao je “Trag je važan partner USAID-a u naporima da pomoviše održivo i aktivno civilno društvo u Srbiji, podržavanje nastanka i rasta lokalne filantropije ključni je cilj tih napora”.

 Trag fondacija i USAID
Trag fondacija i USAID

Prema istraživanju koje je sprovela Fondacija Katalist, tokom 2014 u Srbiji je donirano približno 20 miliona evra za podršku u lečenju i zdravstvenoj zaštiti, podršku marginalizovanim grupama, razvoju zajednica i infrastrukturi, smanjenju siromaštva i unapređenju obrazovanja. Najzastupljeniji među donatorima su građani (22%) koji su donirali putem masovnih pojedinačnih davanja, zatim kompanije i mala i srednja preduzeća (24%), dok su individualni donatori, privatne fondacije i asocijacije preostali donatori. “Iznos donacija prikupljenih za opštu podršku u zajednici bio je na približno istom nivou u 2013. i 2014. godini. Osim toga, u 2014.godini značajan iznos dodatnih doniranih sredstava bio je usmeren ka saniranju posedica poplava”, rekao je Nejtan Koešal, izvršni direktor Fondacije Katalist.

Otar Makarašvili, programski direktor Bolder Giving (SAD), neprofitne organizacije posvećene promociji filantropjie, podelio je iskustvo o strategijama za kreiranje i plasiranje priča u neprofitnom sektoru i negovanje dugoročnih odnosa sa donatorima. “Najmoćniji alat u rukama onoga ko prikuplja sredstva je sposobnost da ispriča dobru priču o misiji i rezultatima neprofitne organizacije. To će privući podršku individualnih donatora, institucionalnih finansijera i drugih”, rekao je Makarašvili.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.