Događaji Srbija

U Leskovcu svečano otvoren 13. „LIFFE”

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Leskovcu, u petak, 25. septembra 2020. u 19 sati, otvoren je 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije „LIFFE”, koji će trajati do 29. septembra 2020. na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Tom prilikom, prisutnima su se obratili direktorka Leskovačkog kulturnog centra (LKC) Sanja Conić, producent Miroslav Mogorović, direktor Filmskog centra Srbije (FCS) Gordan Matić i umetnički direktor Festivala, naš proslavljeni režiser Darko Bajić. Publici se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski otvorio je ovaj festival.

„Srećni smo što smo doveli publiku u bioskop jer nema ništa bez emocije, energije i bez međusobne komunikacije. To daje draž životu i festivalu. LIFFE će po prvi put probiti granice i to je dobra strana online platforme jer će nas videti u celom regionu. Dobro je da se čuje za festival i da on krupnim koracima svake godine grabi da postane događaj za koji se traži karta više”, izjavila je direktorka LKC-a Sanja Conić povodom svečanog otvaranja.

Producent Miroslav Mogorović govorio je o novom filmu „Bilo jednom u Srbiji”, koji se trenutno snima u Leskovcu i okolini.

Gordan Matić, direktor FCS-a, o značaju LIFFE-a je rekao:

„Za ovaj deo Balkana je bitno da festival postoji. Mislim da raste iz godine u godinu i dobija sve veći značaj. Mogu da čestitam ljudima iz Leskovca, jer su uspeli da organizuju Festival u ovim uslovima ne prekidaju tradiciju. Da ipak skupe hrabrosti, pametno rukovode festivalom i da ga održe ove godine. Nadamo se da će sledeće godine biti svima lakše”.

Umetnički direktor Darko Bajić, povodom otvaranja ovogodišnjeg festivalskog izdanja, rekao je:

„Ove godine će biti jako lepo jer ćemo uživati u dobroj atmosferi. Uživaćemo i u online platformi sa kojom smo napravili mnogo veći i bolji festival. Kad pogledate osamdesetak vrhunskih reditelja iz celog regiona, koji su godinama dolazili ovde, shvatićete da Leskovac nije samo Leskovac, nego ozbiljan filmski grad.

Mislim da su za sve ono što se dešava i u Leskovcu i na festivalu, u stvari zaslužni ljudi koji vole film i time podstiču ono što je jako važno – nove filmove i večeri u kojima ćete uživati i zbog kojih ćete biti bogatiji u životu. Voleo bih da ovaj festival ostane mladima Leskovca, da ga čuvaju i paze, i da uvek imamo taj kulturni prostor za sučeljavanja i dijalog”.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, povodom otvaranja LIFFE-a je istakao sposobnost Festivala da odgovori na izazov pandemije:

„Uspeh se ogleda u tome na koji način otklanjate barijere. Mislim da je ovog puta 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije pokazao da možemo da ih otklanjamo. Onlajn platforma je nešto novo i pruža mogućnost da filmove pratimo na neki drugačiji, tehnički savremeniji način”.

Glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski, istakao je važnost postojanja LIFFE-a:

„Ovaj festival je veoma važan zato što je posvećen reditelju, a reditelj je na samom vrhu piramide filmske industrije i najodgovorniji je za sve. Zato je važno da ovaj festival postoji. Ja mu želim dug život, i ovim smatrajte da je 13. LIFFE otvoren”.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, usledila je specijalna projekcija filma reditelja Darka Bajića „Ime naroda” o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. Glavnu ulogu u filmu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama: Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Ana Franić, Andrija Kuzmanović, Milutin – Mima Karadžić i mnogi drugi. Van konkurencije na onlajn platformi prikazano je i ostvarenje „Uprkos magli” Gorana Paskaljevića.

Takmičarski program prve festivalske večeri činili su filmovi „Vrba” Milča Mančevskog i „Polusestra” Damjana Kozole, dok je u sklopu kategorije Nezavisnog filma bio prikazan hrvatski film „Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića.

Drugog festivalskog dana, u subotu, 26. septembra 2020, publika će u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove „Otac” Srdana Golubovića (leskovačko Narodno pozorište, 19 časova); „Grudi” u režiji Marije Perović (Bioskop LKC–a, 21 čas) i „Koja je ovo država?” Vinka Brešana (onlajn platforma, 21 čas). Na platformi će biti prikazani i filmovi iz selekcija Pobednici („Godina majmuna” Vladimira Blaževskog u 17 časova i „Tilva Roš” Nikole Ležaića u 19 časova) i Nezavisni film („Oroslan” Matjaža Ivanišina u 23 časa). U programu Studentski film, od 19 sati u Bioskopu LKC-a, biće prikazani studentski filmovi iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dok će se u sklopu tribinskog programa „U krupnom planu”, u Bioskopu LKC-a od 17 sati, predstaviti glumica Milena Pavlović Čučilović.

Trinaesti „LIFFE” će biti održan u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije (FCS) i sponzora. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

(Fotografije u tekstu: © „LIFFE”, „KomunikArt”)

(Fotografije: poslednja u tekstu i naslovna © Nikola Stojanović)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.