Događaji Srbija

Treći festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam” u DKSG-u

Treći Festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam” biće održan od 6. do 10. juna 2018. u Domu kulture Studentski grad (DKSG) na Novom Beogradu.

Ovo je jedini festival muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji, čiji je ovogodišnji slogan „Eklektika je naš stil”, ponudiće veoma zanimljive dokumentarce, kako u takmičarskim selekcijama, tako i u revijalnom delu programa. Publika će ove godine imati priliku da vidi preko deset filmova, koji će na festivalu imati srpsku (festivalsku), ali i regionalnu i svetsku premijeru.

Stilska raznovrsnost u dokumentarcima opet je jedna od glavnih karakteristika festivala. Od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima – o kojima se često ne zna mnogo zato što obično nisu i izvođači tih pesama, pa sve do filmova u kojima vidimo veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu: Kornelija Kovača, Pecu Popovića… ili one sa druge strane, iz andergraund sveta, odakle dolazi Miomir Grujić Fleka.

Na trećem „Dok’n’Ritmu” premijerno će biti prikazan film „Ti možeš”, priča o Petru Lovšinu, osnivaču i frontmenu sastava „Pankrti”, kao i film „Pope, vrati se”, o Momčilu Popadiću, čuvenom novinaru, autoru velikog broja Eks-Yu pop-rok hitova, kao što su „Da mi je biti morski pas”, „Oprosti mi, pape”, „Skitnica”, „Košulja plava”

Festivalsku premijeru imaće i film „Charlatan Magnifique”, koji prikazuje intimni svet velike muzičke zvezde ovih prostora, Roberta Pešuta – „Magnifica”. A pod sjajnim naslovom „Pobednici su dosadni”, publika će prvi put imati priliku da pogleda film o životu Žikice Simića, koji je godinama istovremeno bio pregalac rok kulture i zatvorski psiholog, autor legendarnih emisija „Tajanstveni voz” i „Dole na uglu”. Premijeru će imati i film o životu Mladena Vojičića – „Tife”, koji, pored prefiksa sjajnog pevača, slovi i za jednu od najkontroverznijih ličnosti muzičke scene sa ovih prostora. Iz Španije na „Dok’n’Ritam” stiže priča o Hairu Zavali, članu indi-rok benda „Kaleksiko”, i njegovom putovanju od Dakara do Kazamanče, o čemu govori film Palome Zapate „Casamance: The Soundtrack of a Journey”.

U sekciji „Work in Progress” biće predstavljeni zanimljivi dokumentarci u nastanku – film o Lazi Ristovskom, diskografskoj kući „Diskos”, a na festivalu će se predstaviti i projekat „Rok kamp za devojčice”. Interesantne knjige su i ovog puta na programu „Notabuk”: „Tvornica glazbe – priče iz Dubrave” Siniše Škarice, „Antikvarnica snova” Želimira Altaraca Čička, „Ključ bubnja Tama” Amile Sulejmanović, „Idoli i poslednji dan” i druge.

U muzičkom delu programa nastupiće muzičari mlađe generacije, koji već imaju svoju armiju pratilaca – sastav „Moussaka”, kao i u regionu već poznata Sana Garić (AKA San Ći), sa svojim bendom. Egzotika u načinu sviranja, koja je, takođe, odlika festivala, ove godine će se ogledati u nastupu indijskog umetnika Pandit Sugato Baduri, koji je jedan od najtraženijih mandolinista u Indiji.

U revijalnom delu, ove godine, sa posvetom divama na sceni, gledaćemo filmove o Mariji Kalas, Grejs Džons, Vitni Hjuston, a festival će zatvoriti film o značajnoj kulturološkoj koordinati grada Beograda – Domu sindikata, koji odnedavno ima novo ruho i novi naziv. Film „Svedok” jednog vremena, pored zvaničnih dokumenata, zauvek će sačuvati atmosferu ove dvorane, kroz emotivne priče umetnika koji su se u dugom vremenskom nizu pojavljivali na njenoj sceni.

Biće dodeljene tri nagrade: Nagrada za najbolji film u nacionalnoj selekciji, Nagrada za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji i Nagrada publike. Žiri ovogodišnjeg festivala čine Morana Komljenović – rediteljka iz Rijeke), Maja Cvetković – članica „E-Play” rok grupe i Dejan Dabić – filmski kritičar, urednik filmskog programa Kulturnog centra u Nišu i selektor festivala „Filmski susreti” u Nišu.

Festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam” organizuje Dom kulture Studentski grad, kao i prethodnih godina, a podršku festivalu dali su Sosijete ženeral banka u Srbiji (nagrada publike) i gradska opština Novi Beograd.

Ulaz na celokupan program festivala je slobodan. Doborodošli!

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.