Događaji Srbija

Svetska zvezda elektronske muzike – DJ Džejms Lavel gost 26. Palićkog filmskog festivala

Ovogodišnjji, 26. po redu, Palićki filmski festival priprema brojne novine za publiku koja će posetiti palićku oazu filma od 20. do 26. jula. Pored rekordnog broja filmova u 15 programskih celina, posetioci će, kao i prethodnih godina, moći da uživaju u muzičkim i vizuelnim događajima, koji su i oblikovali specifičnu atmosferu ove manifestacije.

(Fotografija: Film „The Man from Mo’Wax” – Džejms Lavel i DJ Šadou, 2016; © Donald Milne)

Jedan od posebnih događaja u toku održavanja festivala biće i specijalna projekcija britanskog muzičkog dokumentarca „The Man from Mo’Wax”, koji govori o turbulentnom životu i karijeri ikone andergraund DJ scene Džejmsa Lavela. Festival će ugostiti reditelja filma Metjua Džounsa, producenta Majkla Makmana i glavnog protagonistu filma Džejmsa Lavela, koji će nakon projekcije, 25. jula 2019 u bioskopu „Abazija” na Paliću, odgovarati na pitanja publike.

U ovom atipičnom dokumentarcu, koji na krajnje iskren način prikazuje uspone i padove popularnog umetnika, gledaoci će moći da prođu kroz gotovo tri decenije koje su oblikovale savremenu britansku kulturu, a u filmu o Lavelovom uticaju na muzičku scenu govore brojni svetski poznati izvođači: DJ Šadou, Ijan Braun, Masiv Atak, Grendmaster Fleš, Džoš Hom i mnogi drugi koji su u toku karijere sarađivali sa njim.

Ovo je izuzetna priča o jednoj od najenigmatičnijih, ali i najuticajnijih figura savremene britanske kulture, nastale od impozantne građe od 700 sati snimaka iz eksluzivne privatne arhive umetnika. Film „The Man from Mo’Wax” je retka prilika i jedinstvena šansa za uvid u Lavelovo stasavanje od nepoznatog tinejdžera do globalne muzičke zvezde.

„Ovaj film je mnogo ličniji od tipičnog muzičkog dokumentarca. Zauvek ću biti zahvalan Džejmsu i DJ Šadouu na ovom neusiljenom i dosad neviđenom pogledu u njihove živote, kao i na tome što su obojica bili toliko velikodušni da mi povere svoje intimne, to jest snimljene uspomene. Voleo bih da ljudi izađu iz bioskopa inspirisani i da im prenesemo barem delić Džejmsove divlje i lude sanjalačke strane ličnosti”, rekao je Metju Džouns, reditelj filma.

Džejms Lavel će narednog dana (26. jula 2019) nastupiti na Paliću u sklopu „Summer3p” festivala elektronske muzike, što je rezulat saradnje dva palićka festivala.

Na Palićkom filmskom festivalu će u toku njegovog 26. izdanja biti prikazano više od 130 filmova u 15 programskih celina, odnosno biti ugošćeni aktuelni evropski umetnici svih generacija i priređen dinamičan prateći program – uz brojne radionice, izložbe i muzičke događaje.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.