Događaji Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Svečano otvaranje Oktobarskog salona 23. septembra

Ovogodišnji 56. Oktobarski salon čija je tema „Ljubavni zanos“, svečano će biti otvoren 23. septembra u Muzeju grada Beograda, a ministar kuture i informisanja Vladan Vukosavljević poručuje da će se nastojati da ta manifestacija postane značajan kulturni događaj na mapi Evrope.

Na konferenciji za novinare, Vukosavljević je rekao da očekuje uspešan Oktobarski salon navodeći značaj reputacije umetničkog direktora Dejvida Eliota iz Velike Britanije.

Na Oktobarskom salonu radove će predstaviti 67 umetnika iz 26 zemalja od kojih su 19 iz Srbije.

„Nastojaćemo da beogradski Oktobarski salon postane značajan kulturni događaj na mapi evropske kulturne politike“, rekao je Vukosavljević i pozvao kulturnu javnost i građane da posete tu najveću manifestaciju savremene umetnosti u Srbiji.

Povodom polemika i nezadovoljstva u javnosti zbog ranije odluke da se Oktobarski salon održava svake druge godine, Vukosavljević je naveo da se ostalo na stanovištu da je ritam održavanja salona na dve godine bolji, jer pruža više prostora za organizaciju, ali i više sredstava.

Selektor 56. Oktobarskog salona Dejvid Eliot rekao je da ovogodišnja manifestacija predstavlja savremenu umetnost koja proizlazi iz ljudskih emocija, a da je ideja da se vidi kako umetnost zrači i dostiže širu javnost. Eliot je kustos, pisac, i profesor moderne i savremene umetnosti, koji je rukovodio muzejima u Oksfordu, Stokholmu, Tokiju i Istanbulu, a svoje obraćanje počeo je stihovima francuske ljubavne pesme iz 18. veka, za koje je rekao da dočaravaju patetični paradoks svakodnevnog života, koji je i danas prisustan.

Dejvid Eliot
Dejvid Eliot

Ljubavni zanos traje tek trenutak, dok ljubavni bol traje čitav život“, uvodni su stihovi francuske ljubavne pesme koje je citirao Eliot. Ljubavni zanos: prolazna emocija u savremenoj umetnosti, kao tema 56. Oktobarskog salona, navodi Eliot, istražuje umetnost u društvenom i politickom kontekstu, suprotstavljajući njene humane estetske vrednosti i daleko manje dobronamerne sile moći i kontrole. Eliot kaže da su umetnici odraz svog okruženja i obrazovanja, te da prenose svoje utiske. „Nije bitno kakva je forma dela, koja je videćemo različita, bitna je poruka koju umetnost nosi“, rekao je Eliot i naveo da svaki čovek ima svoj doživljaj umetnosti.

Eliot, koji je juče došao u Beograd, kaže da će se na Salonu predstaviti 23 umetnika i 44 umetnice, a da je od ukupno 67 umetnika koji će predstaviti svoje radove, njih 31 mlađe od 41 godine.

Radovi će biti prikazani u Muzeju grada Beograda i Kulturnom centru Beograda, a Oktobarski salon će trajati do 6. novembra.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.