Događaji Srbija

Šta jedemo? – konferencija o bezbednosti hrane

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Snežana Bogosavljević Bošković svečano je otvorila konferenciju o bezbednosti hrane u Srbiji. Tema skupa bio je proces proizvodnje hrane od prirodnog okruženja do finalnog proizvoda, poređenje stanja kvaliteta i bezbednosti sa regionom i EU, sertifikati, hazardi i benefiti standardizacije, kao i put hrane do globalnog tržišta.

Tamara Panjic direktor proizvodnje kompanije Carnex

„Kao Ministarstvu, naš prioritet je obezbeđivanje adekvatnog funkcionisanja svih institucija, nadležnih za bezbednost hrane i uspostavljanje punog poverenja građana. U tom smislu, naše aktivnosti su usmerene ka unapređenju zakonodavnog okvira i povećanju efikasnosti inspekcijskih službi, a u cilju efikasnije kontrole i upravljanja rizikom“, izjavila je dr Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Izvršni direktor kompanije TMS Boško Gavović naveo je da su zahtevi po pitannju bezbednosti hrane sve viši iz godine u godinu, ali da nažalost proizvođači vide sertifikovanje kao nemilu obavezu što treba da se promeni u najskorijem roku. Pokrenute su i teme domaćih laboratorije bez čijih provera proizvodi ne mogu da nastave proces ka kupcu. Stav ministarstva jeste da Srbija ima dobru laboratorijsku mrežu koja odgovara i na najteže zahteve.

Branislav Raketic, sef grupe za kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede

Svi panelisti su se složili da je potrebno povećati svest o potrebi sertifikovanja, naročito malih proizvođača, što će pozitivno uticati na konkurentnost naših proizvoda na svetskom tržištu i doprineti zdravijoj ishrani. Takođe je navedeno da je važno uključivanje privatnog sektora u inspekciju i nadzor i ukazano je na neophodnost da se unificira stav inspekcijskih organa prilikom određenih standarda.

Jedan od panelista bila je i Tamara Penjić, direktor proizvodnje kompanije Carnex koja je tom prilikom izjavila: „Lidersku poziciju i u smislu količina i vrednosti prodaje, zadržali smo jer pažljivo osluškujemo tržište, ulažemo u unapređenje proizvodnje i, što je najvažnije, ne pravimo kompromis kada je kvalitet u pitanju. Carnex je jedna od retkih kompanija u domaćoj mesnoj industriji koja u potpunosti kontroliše ceo proizvodni proces. Sami proizvodimo stočnu hranu, uzgajamo životinje na domaćim farmama i koristimo savremenu tehnologiju. Pažljivo biramo sirovine koje koristimo u proizvodnji, i imamo implementirane i ispunjavamo najviše standarde kada je reč o kvalitetu i bezbednosti hrane, a među kojima su sertifikovani ISO, HACCP, IFS i BRC standard. Sve to nam daje za pravo da garantujemo kvalitet i bezbednost svih proizvoda koji iz naše fabrike stižu do domaćih i inostranih kupaca. Potvrda za to jeste i poverenje koje nam naši potrošači ukazuju već 58 godina”.

Konferenciju je organizovana od strane medijske kuće BIZLife u saradnj sa TMS (Technical & Management Service) regionalnim brendom i partnerom TÜV SÜD za područje Centralne i Istočne Evrope, koji na još efikasniji i fleksibilniji način pruža vrhunske usluge prema TÜV SÜD standardima.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.