Događaji Srbija

Srdan Golubović na 13. „LIFFE-u”: Ovaj festival je značajno mesto za reditelje, na koje volim da dođem

Drugog dana 13. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije „LIFFE”, u subotu, 26. septembra 2020, u Takmičarskom programu prikazani su filmovi „Otac” Srdana Golubovića, „Grudi” u režiji Marije Perović i „Koja je ovo država?” Vinka Brešana. U selekciji Pobednici na repertoaru su bili naslovi „Godina majmuna” Vladimira Blaževskog i „Tilva Roš” Nikole Ležaića, dok je u sklopu programa Nezavisni film prikazano slovenačko ostvarenje „Oroslan” Matjaža Ivanišina. U programu Studentski film održane su projekcije studentskih filmova iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a gošća pratećeg tribinskog programa „U krupnom planu” bila je glumica Milena Pavlović Čučilović.

Gost festivala, reditelj Srdan Golubović, na današnjoj konferenciji za medije istakao je da voli da dođe na festival LIFFE, jer je to jedno od najznačajnijih okupljanja filmskih stvaralaca:

„Jedan od razloga zbog kojih volim da dođem na ovaj festival jeste to što se ovde skupljaju reditelji. Zbog toga moram da odam priznanje Darku Bajiću, jer je u Leskovcu napravio sjajno mesto za nas koji se bavimo režijom i prostor na kojem se iz godine u godinu okupljaju reditelji iz celog regiona i pričaju o filmskoj režiji i filmovima.

Mislim da su ovakva mesta za filmska okupljanja veoma bitna i zbog toga je važno da ih čuvamo, da se održava tradicija razmišljanja i razgovora o filmu i glorifikacije rediteljskog posla. Hvala Darku što je prepoznao važnost svega toga i što je Festival za 13 godina uspeo da postane veoma važan u regionu”.

Marija Perović, rediteljka filma „Grudi”, istakla je da je inspiracija za film potekla iz njenog života:

„Ideja za film je stara nekih sedam  godina i nastala je na proslavi 20 godina mature, kad se vratite u mesto u kom ste odrasli. Tako i film, u tom kontekstu, ima jedan nostalgičan prizvuk. Sva ta okupljanja su, na neki način, setna, tužna i poetična. Za to postoji i konkretan razlog, jer su te godine, početak četrdesetih, kada se i naša generacija susreće sa jednom vrstom bolesti. Tako je nastala ideja za ovaj film.

 

Scenaristkinja Vladislava Vojnović dala je čvrstu strukturu priči i zamajac koji pliva između duhovitosti i potresnih momenata. Tako je sama priča tužna, ali je film optimističan i veseo, na neki način”.

Reditelj Marko Đorđević, čiji će debitantski film „Moj jutarnji smeh” biti prikazan večeras u sklopu Takmičarskog programa, govorio je o svom rediteljskom poslu i iskustvu pisanja scenarija za ulogu Nebojše Glogovca u filmu, što je za njega, kao debitanta, bilo jako značajno:

„Snimanje sa Nebojšom Glogovcem je bilo super i njemu se svidela scena koju sam napisao. Meni je najteži zadatak bio da napišem nešto što bi njega privuklo ka ovako malom filmu i meni, koji sam debitant, jer jedno je kad te podržavaju drugari i roditelji, a drugo je kad neko poveruje da to što radiš ima smisla. Dijalog koji je bio za njega je napisan tako da je sve to bilo lako na snimanju, kada ga je on čitao”.

Direktor Filmskog centra Srbije (FCS) Gordan Matić govorio je o kapitalnom izdanju „Piščevo putovanje: mitska struktura za pisce” Kristofera Voglera, koje će večeras biti predstavljeno u Bioskopu LKC-a. Tim povodom, on je istakao:

„Naša izdavačka delatnost je meni jedna od bitnijih delatnosti kojima se bavimo. Sam ovaj naslov je kultna knjiga nastala na osnovu manifesta osamdesetih godina 20. veka koji su napravili scenaristi iz Los Anđelesa, a koja je verovatno kasnije ključno uticala na sam razvoj priče u Holivudu. Vogler je bio jedan od tih ljudi koji je u ovoj knjizi sažeo objašnjenja zašto kada gledamo fimove osećamo to što osećamo, zašto se na određenim momentima strukturno nalaze zapleti, raspleti i slično. To je knjiga koju pominju Kristofer Nolan, Sem Mendez i Stiven Spilberg, da im se uvek nalazi uvek pri ruci. Ono što je veoma značajno kod ovog dela jeste to što je ovo štivo koje se lako čita i koje mogu razumeti i čitaoci koji ne poseduju prethodna stručna znanja o filmu”.

U toku četvrtog festivalskog dana, u ponedeljak 28. septembra 2020, u Tamičarskom programu biće prikazan dokumentarac „Sumrak u bečkom haustoru” Mladena Đorđevića, u Narodnom pozorištu u Leskovcu od 19 časova, „Koncentriši se, baba” Pjera Žalice (onlajn platforma, 21 čas) i srpska premijera filma „Igor i Rosa” slovenačke rediteljke Katje Colje (Bioskop LKC-a, 21 čas). Projekcije filmova „Pijavice” Dragana Marinkovića (17 časova) i „Krugovi” Srdana Golubovića (19 časova) biće održano onlajn, u sklopu selekcije Pobednici, dok će na programu Nezavisnog filma biti filmsko ostvarenje slovenačke rediteljke Eme Kugler „Čovek i senka” (23 časa). U programu Studentski film, u Bioskopu LKC-a od 19 sati biće prikazani filmovi iz Severne Makedonije i Srbije. Na istom mestu, od 17 sati, u sklopu pratećeg programa, biće održana promocija monografije „Jugoslovenska kinoteka – 70 godina” autorke Maje Medić.

Trinaesti „LIFFE” će biti održan u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije (FCS) i sponzora. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

(Fotografije: © „LIFFE”, „KomunikArt”)

(Fotografija: poslednja u tekstu © Nikola Stojanović)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.