„Sećanje na Miru Stupicu – glumicu veka“ u Narodnom pozorištu

0

Narodno pozorište u Beogradu, u znak sećanja i poštovanja na slavnu srpsku i jugoslovensku glumicu Miru Stupicu, organizovaće na Velikoj sceni prigodnu svečanost pod nazivom „Sećanje na Miru Stupicu – glumicu veka“.

O pozorišnoj divi te večeri govoriće njene kolege, eminentni umetnici, iz pozorišnih kuća u kojima je ostvarila izuzetnu karijeru, a koja ju je i „krunisala“ za glumicu 20. veka.

Prisutnima će se obratiti v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, direktorka Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba Dubravka Vrgoč, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, ambasador Crne Gore u Srbiji i pozorišni reditelj Branislav Žaga Mićunović. Govoriće i dramski umetnici Mira Banjac, Renata Ulmanski, Predrag Miki Manojlović i Dragan Mićanović, reditelj Jagoš Marković, muzičar Bora Dugić, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović

Tom prilikom biće prikazani i inserti iz pozorišnih predstava, filmova i televizijskih serija koji će podsetiti na neke od njenih antologijskih uloga. Narodno pozorište u Beogradu u kojem je Stupica počela i završila karijeru, ovim povodom pokreće i inicijativu da se ustanovi nagrada sa imenom slavne glumice. Istog dana u foajeu pozorišta biće predstavljen i deo postavke „Mira Stupica glumica veka“, kojim je Narodno pozorište obeležilo 90. rođendan legendarne glumice.

Mira Stupica je bila članica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu od 1941. do 1943, potom 1947. godine, a poslednji angažman zajedno sa Bojanom Stupicom, potpisala je 1. septembra 1959. u vreme upravnika Milana Bogdanovića. Prva uloga u Narodnom pozorištu bila je Druga devojka u predstavi „Đido“ Janka Veselinovića – Dragomira Brzaka koja je u režiji Dušana Radenkovića premijerno izvedena 20. decembra 1941. godine. Poslednja rola koju je ostvarila u nacionalnom teatru bila je Stana u predstavi „Stanoje Glavaš“ Đure Jakšića, koja je premijerno izvedena 3. oktobra 1979. godine u režiji Gradimira Mirkovića.

Mira Stupica je preminula 19. avgusta u Beogradu, u 93. godini.

Ulaz na prigodnu svečanost „Sećanje na Miru Stupicu – glumicu veka“ je slobodan.

Izvor: Tanjug

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend