Događaji Srbija

„Samo Patti“: Održano veče pesama i muzike Patti Smith u Poletu

Veče posvećeno Peti Smit, jednoj od najuticajnijih figura njujorške pank-rok scene održano je u ponedeljak, 6. februara od 20 sati u klubu „Polet“ (Cetinjska 15).

Muzičkim programom u čast ove američke pesnikinje, spisateljice i vizuelne umetnice, predstavljen je deo njenog bogatog stvaralaštva, koje je uspešno spajalo poeziju i rokenrol.

„Peti Smit je svakako deo popularne kulture, rokenrol kulture, i svi pesnici i performeri koji će učestvovati deo su tog miljea“, izjavio je Siniša Stojanović, programski menadžer galerije Polet, za Kulturni dnevnik RTS-a. „Ona je verovatno jedna od najuticajnijih osoba koja je tako sjajno  pomirila književnost i rokenrol“, dodao je pesnik Marko Tomaš, koji je učestvovao u poetskom delu programa.

Poeziju su čitali i Tijana Parezanović, Anja Marković, Siniša Stojanović, Jelena Grujičić, Hanna Gadomski, Aleksandar Todorov i Irena Raičević.

Obrade pesama Peti Smit svirali su Matija i Vladimir Jovandić (ex Mrcine), koji su uz podršku ženskih vokala Marije Družijanić, Dunje Ostojić i Ane Miković izveli njene najpoznatije hitove.

Poetski deo večeri obuhvatio je izbor iz njene dve pesničke knjige „Seventh Heaven“ (1972) i „Auguries of Innocence“ (2005), koji su upotpunili lirski tekstovi iz „Sakupljanja vune“ (2015), u prevodu Zorana Paunovića, zapisa između priča i pesama u prozi u kojima je, govoreći o svom detinjstvu, govorila zapravo o svačijem detinjstvu.

„Najveći deo programa čine delovi impresionističke zbirke njenih utisaka iz detinjstva „Sakupljanje vune“. S obzirom na to da je Peti Smit javne nastupe počela baš kao pesnikinja, odabirom iz dve pesničke zbirke „Seventh Heaven“ i „Auguries of Innosence“ prikazali smo i deo njenog stvaralaštva od tih prvih performansa sedamdesetih godina, pa do današnjih dana kada Peti Smit,  i u sedamdesetoj godini aktivno stvarajući, savetuje mlade ljude da je bitno znati šta se želi, izgraditi dobro ime i čuvati ga da ostane čisto. Želeli smo da „glas“ Peti Smit odjekne pred beogradskom publikom simbiozom poezije i muzike jer ih nesumnjivo spaja duh rokenrola i jedan prkosni pankerski stav. Uvek je vrlo izazovno prikazati senzibilitet tako svestranog umetnika, ali je i inspirativno svima nama. Nismo pokušali ni sa čim da zavodimo publiku, prosto smo želeli noć za rokenrol, noć za slobodu, poeziju, za umetnost. Nadam se da se publici dopalo“, izjavila je Jelena Pavlović, jedan od organizatora.

Ovo nije prva inicijativa koja se realizuje muzičko-poetskim omažom. Slično veče održano je u Poletu u novembru, i to za Lenarda Koena. Siniša Stojanović, Matija i Vladimir Jovandić i Jelena Pavlović osmislili su i tada trosatni program u Koenovu čast kojim je predstavljeno njegovo raznovrsno stvaralaštvo, takođe poetsko-muzičkim izvođenjem.

 


foto: Marko Gaćinović

Pročitajte i: Siniša Stojanović, autor romana „Beogradska beležnica“: Moja knjiga je molitva upućena običnom čoveku

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.