Događaji Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Proučavanje srpske rukopisne knjige u Narodnoj biblioteci Srbije

U petak, 9. septembra, u 12 sati, u Centralnom holu Narodne biblioteke Srbije, otvara se izložba „Proučavanje srpske rukopisne knjige“ koju su pripremili arheografi iz Narodne biblioteke Srbije povodom obeležavanja pet i po decenija Odeljenja za arheografiju.

Na otvaranju izložbe govoriće istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić i načelnik Odeljenja za arheografiju Narodne biblioteke Srbije mr Vladan Trijić.

Na izložbi će biti predstavljena istorija izučavanja srpske rukopisne knjige u protekla dva veka као i pojedini kurioziteti iz zbirki Narodne biblioteke Srbije.

Eksponati izložbe i njen katalog skiciraju razvoj domaće arheografije koja je u svom stasavanju prošla put od romantičarskog prepoznavanja srednjovekovnih kodeksa kao izvora za spoznaju istorijske i filološke prošlosti srpskog naroda do savremenih fenomenoloških istraživanja. Današnji arheografi nastoje da promovišu univerzalne vrednosti pisanog nasleđa, one aspekte koji ga čine aktuelnim u svim epohama, a njihov rad je podjednako okrenut naučnoj zajednici i društvu u celini. Ovom prilikom, biće predstavljeni i pojedini kurioziteti iz zbirki Narodne biblioteke Srbije poput palimsesta, pergamentnih fragmenata grčkih rukopisa, etiopskih rukopisnih knjiga i latinski prepis Letopisa popa Dukljanina kao i ređe izlagane rukopisne i stare štampane knjige.


Izložba je rađena povodom pet i po decenija Odeljenja za arheografiju Narodne biblioteke Srbije i otvorena je do 8. oktobra.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.