Događaji Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Promocija „Slijepe karte“ Marka Pogačara

Promocija putopisne proze „Slijepa karta“ hrvatskog pesnika Marka Pogačara, u izdanju Kontrast izdavaštva, održaće se večeras od 19h u Galeriji Polet (Cetinjska 15). Promociji će prisustvovati i sam autor, a knjiga će moći da se kupi po promotivnoj ceni.

Ovo je već treća knjiga Marka Pogačara koju Kontrast izdavaštvo objavljuje, a prva putopisna u njihovoj dosadašnjoj produkciji. Iskustva, utisci i doživljaji sa skoro svih meridijana koje Pogačar prenosi sadrže u sebi njegove prepoznatljive igre u jeziku, oštru liričnost, pronicljivost u opažanju relacija udaljenih ljudi, kultura i civilizacija.

U takozvane ove putopise ulila se hermetična sublimnost njegovog poetskog jezika, sraz Jugotona (koji) gori! i Boga (koji) neće pomoći, pokretna antipohvala nomadizmu, krusederska prozivka buržoazije diljem globa, dekonstrukcija pulsirajućeg, živog sveta na jezik i na govna, na označitelja i na naš nevidljivi nus-produkt. Slijepa karta (nema karta), zavera putujućeg kartografa koji praznini vraća (svoj/njen?) odraz. Kao da je i ovde načinjen korak dalje, u gorčinu zrelosti, ali bez pomirenja sa zatečenim, svakako bez predaje.
Saša Ćirić, Novosti

Putopisna proza Marka Pogačara u okvirima naše novije književnosti netipično je i nesvakidašnje djelo. Najprije stoga što Pogačar svoju on the road prozu ne postavlja u klasične okvire putopisnog žanra, već se cijelim tokom ove knjige bori i prepliće s nekoliko različitih pripovjednih ili pričajućih oblika. Putopis je, kao nekakav noseći stub ove knjige, prožet i esejističkim digresijama, i dnevničkim zapisima, i autofikcionalizacijom autorove biografije i putovanja, a sve to ispisano pjesničkim jezikom, ispunjenim simboličkim i slikovitim perspektivama viđenja svijeta.
Đorđe Krajišnik, Oslobođenje

Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Objavio je četiri knjige pesama, tri knjige eseja te knjigu kratkih priča. Urednik je u književnom časopisu Quorum i dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez. Nagrađivan je za poeziju, prozu i esejistiku, a tekstovi su mu prevođeni na tridesetak jezika.

Bibliografija:

Pijavice nad Santa Cruzom, pjesme (AGM, Zagreb 2006, DPKM 2009.)
Poslanice običnim ljudima, pjesme (Algoritam, Zagreb 2007.)
Predmeti, pjesme (Algoritam, Zagreb 2009.)
Atlas glasova, eseji (V.B.Z, Zagreb 2011.)
Jer mi smo mnogi, publicistika (Algoritam, Zagreb, 2011.)
Bog neće pomoći, priče (Algoritam, Zagreb, 2012.)
Crna pokrajina, pjesme (Algoritam, Zagreb, 2013.)
Jugoton gori!, eseji (Sandorf, Zagreb, 2013.)
Hrvatska mlada lirika 2014., (priređivač, HDP, Zagreb 2014.)

Pročitajte iSiniša Stojanović, autor romana „Beogradska beležnica“: Moja knjiga je molitva upućena običnom čoveku

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.