Događaji Slovenija Srbija

Premijerno izveden plesni projekat „Zvezdica Spavalica“ u Velenju

Na sceni Doma kulture u Velenju (Slovenija) 11. novembra u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića, premijerno je izveden plesni projekat Balkan Dance project Vol. 4 Zvezdica Spavalica (Zvezdica Zaspanka).

Zvezda Spavalica fantazija na bajku za decu slovenačkog pisca Frane Milčinski – Ježek koja je tokom svog postojanja bila nebrojeno puta obrađivana kao pozorišni igrokaz i TV priča, sada je prvi put prikazana i u obliku plesne predstave.

Pet igrača: Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Miona Petrović, Nikola Pavlović, Jakša Filipovac (Srbija) i polaznice plesnog studija N iz Velenja su tumačili ceo univerzum likova od zvezda i Meseca na nebesima, preko majmuna, ptica, zmija, fakira, čarobnjaka i lupeža, poštara sve do velikog zlog razbojnika i ostalih likova iz naših snova.

Kroz ovu plesnu avanturu autori su poveli publiku (decu i odrasle) u priču o odrastanju, sazrevanju i životu. Slušajte dete u sebi, poručuju autori, možda je mudrije od nas…

Za kostime koje je publika mogla videti u predtavi, pobrinula se Aleksandra Karović, za scenografiju Tanja Žiropađa, dizajn zvuka Stefan Petrović.

Beogradska premijera predstave zakazana je za 17. decembar 2018. na sceni UK Vuk Karadžić u Beogradu.

Pre pet godina Balkan Dance project nastao je na inicijativu Mojce Majcen, Igora Kirova i Aleksandra Ilića uz podršku Festivala Velenje, kako bi ostvarili misiju zajedništva kultura i umetnosti poniklih na istoj ili sličnoj tradiciji balkanskih zemalja.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.