Događaji Srbija

Predstavljen repertoar nove sezone Opere i teatra Madlenianum

Opera i teatar Madlenianum ulazi u svoju 21. sezonu sa brojnim novostima. Među prvima je i ta da je gospođa Madlena Zepter, osnivač i vlasnik Madlenianuma, dobila, od Vlade Republike Francuske, Orden viteza umetnost i književnost, za doprinos francuskoj i evropskoj kulturi, o čemu je lično gospođu Zepter obavestila francuska ministarka kulture Fransoa Nisen (Françoise Nyssen). Iz Evrope, tačnije iz Monaka, u posetu našoj zemlji doći će princ Mihailo od Jugoslavije, unuk Princa Pavla i Kralja Umberta II, koji će u Belle Etage prostoru predstaviti svoju autorsku izložbu fotografija „Sećanja“, koja će biti otvorena za publiku od 22. do 27. septembra.

Sezona 2018/19, donosi nove premijere, ali i obnove starijih predstava koje je publika volela, a koje sticajem okolnosti nisu imale dovoljno dug scenski život. Sezonu počinje 27. septembra premijernom obnovom opere Pajaci“ Ruđera Leonkavala, u režiji i inscenaciji proverenog i priznatog ruskog reditelja Jurija Aleksandrova, sa osveženom ekipom izvođača. Prva repriza je 14. oktobra.

Veristička opera Pajaci“ Ruđera Leonkavala (18581919), jedan je od naslova koji svaka svetska renomirana operska kuća ima na svom repertoaru. Pajaci su odmah, po prvom izvođenju 1892. godine, doživeli veliki uspeh i ostali popularni do danas, ali su i jedina Leonkavalova opera koja se i dalje izvodi širom sveta.

Opera svoju tematiku crpi iz istinitog događaja kojem je, navodno, Leonkavalo lično i prisustvovao. Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta poznatog i kao commedia dell’arte. Paralelna dešavanja na sceni i u realnom životu, prepuna emocija, strasti, ljubavi i ljubomore dovode do tragičnog završetka – ubistva.

Ovo delo krase večne muzičke teme, a upravo prefinjena lirika i napeta drama su glavne odrednice Pajaca. Arije koje su svima prepoznatljive, a najpre arije Kania – Smej se, pajaco, kao i Recitar! Vesti la giubba (Da igram kada od besa srce gori… Masku navuci) – melodije su koje su tumačili svi vrhunski tenori sveta – od Enrika Karuza do Dominga i Pavarotija, a upravo Karuzov snimak arije Vesti la giubba bio je prvi snimak koji je prodat u milion primeraka.

U ovoj sezoni nastavlja se saradnja sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Opera Don Đovani“ i balet „Hazarski rečnik“  i dalje će se igrati naizmenično na obe scene, a zbog rekonstrukcije Velike sale u oktobru će Narodno pozorište svoje muzičke predstave igrati na Velikoj sceni (jedan balet i četiri opere). U pitanju su klasici sa repertoara nacionalne kuće, koji se ne mogu videti u produkciji Madlenianuma koji teži savremenom izrazu. 

U „muzičkom“ oktobru, kako je naslovljeno u repertoaru, očekuje se izvođenje baleta Hazarski rečnik“, koji je premijerno izveden 18. maja predhodne sezone, igra se 28.10. Tu je i opera Orfej“, planirana za 23. oktobar, a koja je u međuvremenu dobila značajne nagrade kao najbolje izvođenje u predhodnoj godini. Svi ljubitelji mjuzikla uživaće ponovo u mjuziklu Jadnici“, kojem je ovo 12. sezona i mjuziklu Ljubav i moda“, koji se već dokazao kod publike. 

Kraj oktobra je rezervisan za gostovanje Umetničke trupe kineske provincije Henan sa svojim ansamblom pesama i igara i akrobatskom trupom Džongjue koja će pokazatii čuvene Šaolin borilačke veštine. Oni će u organizaciji Madlenianuma imati svoju malu turneju po Istočnoj Srbiji, gde će obići Zaječar, Negotin i Smederevo.

U ovoj sezoni planirane su tri dramske premijere. Kraj 2018. godine obeležiće na Maloj sceni premijera romantične komedije Dolče vita“. Reč je o predstavi – tačnije predlogu i koncepciji pobednika na našem tradicionalnom konkursu za mlade pozorišne stvaraoce, po tekstu Jelene Paligorić i u režiji Juga Đorđevića, a u izvođenju: Ljiljane Stjepanović, Branislava Zeremskog, Minje Subote, Tamare Aleksić, Snežane Jeremić Nešković i Anke Kostić. U drugom delu sezone, u 2019. godini, očekuju se još dve dramske premijere – Koferče Jurija Poljakova, kao i Nerođena po tekstu Monje Jović.

Obnavlja se drama Armina Petrasa, u režiji Juga Radivojevića, Ana Karenjina“. Nina Janković koja je u naslovnoj ulozi se posle rođenja prvog deteta vraća na našu scenu, na radost njenih fanova i ljubitelja ozbiljne drame. Obnavljamo i balet Krvava svadba Bolero, po zahtevu naše publike.

Ove godine na redovan repertoar stavijena je predstava Prisutnost, koja je krajem predhodne sezone imala svoju premijeru, a s obzirom na to da je prošla sud publike biće uvršćena u redovni repertoar, već 30. septembra. Posle predstave koja se bavi problemima mladih organizovaće se razgovor sa publikom, na kojem će protagonisti uz učešće stručnjaka otvoreno popričati o tabu temama koje intrigiraju mlade u današnjem svetu.

Uz slogan ove sezone „Bliži vama“ uskoro kreće on-line prodaja karata, tako da će posetioci Opere i teatra Madlenianum moći lakše da nabave karte.

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.