Događaji Srbija

Predavanje Džudit Batler “Ranjivost/Otpor” u Beogradu

U okviru međunarodne konferencije “Kako delovati zajedno? Od kolektivnog angažmana do protesta” u dvorani Kulturnog centra Beograda, 20. novembra održaće se predavanje Džudit Batler “Ranjivost / Otpor”, a moderatorka predavanja i razgovora sa prevodom na srpski jezik biće Adriana Zaharijević.

Foto: Javier Ignacio Acuña Ditzel (Wikimedia)
Foto: Javier Ignacio Acuña Ditzel (Wikimedia)

Celokupan program možete pogledati u nastavku:

petak, 20. novembar 2015. godine, u 19.00h
Predavanje: Ranjivost/Otpor
Predavanje i razgovor sa prevodom na srpski jezik moderira: Adriana Zaharijević

subota, 21. novembar, od 16.00h do 19.00h
Okrugli sto/seminar posvećen najnovijoj knjizi Džudit Batler “Prema performativnoj teoriji okupljanja”

Učestvuju: Džudit Batler, Sanja Milutinović Bojanić, Atena Atanasiju, Adriana Zaharijević, Biljana Kašić, Brigita Miloš, Daša Duhaček, Erik Fasen, Eržebet Barat, Igor Štiks, Jasmina Husanović, Jelena Vasiljević,Katarina Lončarević, Nikola Petković, Petar Bojanić i Vedran Džihić

Program na engleskom jeziku.

Džudit Batler (Judith Butler) je američka filozofkinja i teoretičarka roda čije je delo ostavilo dubokog traga na političku filozofiju, etiku i na polja feminističke, kvir i književne teorije. Njena teorija performativnosti roda koju je razvijala tokom devedesetih godina našla je široku primenu u disciplinama koje se protežu od lingvistike do studija filma. Pored brojnih tekstova, na srpski jezik su prevedene njene knjigeTela koja nešto znače,Nevolja s rodom, Psihički život moći: teorije pokoravanjaiAntigonin zahtev, a njene teorije primenjuju se uveliko na različitim univerzitetima u Srbiji.

Danas spada u najveće žive filozofe, a poznata je i po svom jasnom i otvorenom političkom aktivizmu. Godine 2012. dobila je nagraduTheodor Adorno.

Predavanje i seminar o knjizi Džudit Batler održavaju se u okviru programa treće međunarodne konferencije Grupe za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju “Kako delovati zajedno: od kolektivnog angažmana do protesta” (19-21. novembar 2015). Celokupan program konferencije, čiji je radni jezik engleski, možete pogledati ovde.

Konferencija će okupiti preko 70 domaćih i stranih izlagača koji će razmatrati različite fenomene kolektivnog angažmana, od Arapskog proleća, preko Occupy pokreta do najaktuelnijih planetarno rasprostranjenih protesta protiv mera štednje, u kontekstu socioloških i filozofskih tradicija mišljenja o delovanju. Konferencija bi trebalo da podstakne rasprave o aktuelnim protestima i političkoj performativnosti, o čemu sugestivno govori najnovija knjiga Džudit Batler Notes Toward a Performative Theory of Assembly. Između ostalih, biće razmatrana i pitanja o tome da li ugroženost i “ugrožena tela” postaju dominantna snaga protesta, kako tvrdi Džudit Batler.

Svi događaji u okviru programa su besplatni i otvoreni za sve.

Izvor: Kulturni centar Beograda

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.