Događaji Srbija

Počinje XI Merlinka festival: Tribina o prevenciji suicida, izložba fotografija, performans i preko 120 filmova očekuje nas ove godine!

Od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda biće održan 11. Međunarodni festival LGBT filma Merlinka“. Za četiri dana festivala, u tri sale Doma omladine Beograda, biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT+ tematike, a ove godine fokus je na francuskoj kinematografiji.

Na sam dan otvaranja, u četvrtak od 19 časova, bogat program otvoriće Tribina o prevenciji suicida kod LGBT+ mladih, organizovane u saradnji sa Centrom za marginu. Istraživanja pokazuju da u Srbiji 9% homoseksualno orijentisanih mladića starosti između 18 i 26 godina trenutno razmišlja o samoubistvu. Na ovu temu govoriće dr Jelena Srdanović Maraš, specijalistkinja medicinske psihologije, Pavle Radovanović, SOS volonter za prevenciju suicida i Stefan Mihajlovski, pisac i komunikolog.

Nakon tribine, Aleksandar Crnogorac predstaviće svoju izložbu fotografija Trans Balkan koja je u prethodnom periodu izazvala veliku pažnju. Aleksandar Crnogorac kroz seriju dokumentarnih fotografija radi na preispitivanju problema transrodnih ljudi iz Srbije i regiona. Ovim projektom autor ističe vidljivost društveno marginalizovane grupe i kroz intervjue (koji će biti izloženi pored fotografije sagovornika) direktno suočava posmatrača sa problemima kroz koje oni prolaze.

Pred samo svečano otvaranje publika će imati priliku da pogleda performans “Ko je gladan“ Branka Miliskovića. Svečano otvaranje u 21 čas rezervisano je za premijeru filma “A onda smo plesali“ (And then we danced). Prema sinopsisu, Merab od malih nogu uči ples u Nacionalnom Ansamblu Gruzije sa svojom partnerkom Meri. Njegov svet se okreće naopačke kada dolazi opušteni Irakli, koji u isto vreme postaje njegov najveći rival i najveći izvor požude.

Festival će pratiti i muzički program, a neki od specijalnih gostiju, drže se u strogoj tajnosti. Cene ulaznica za filmske projekcije kreću se od 250 do 400 dinara, dok su prateći programi poput tribine i izložbe besplatni.

Kompletan program možete pogledati ovde.

About the author

Stefan Mihajlovski

Diplomirani komunikolog. Student master programa Proizvodnja TV serija. Pisac knjiga ''14 dana karantina''. ''Ispod grla'' i ''Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti''. TV autor i voditelj. Kolumnista. Aktivista za ljudska prava.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.