Događaji Srbija

Počela konferencija FABelgrade 2016

Biotehnologija je privredna grana budućnosti, a Srbija ima veliki broj izuzetnih stručnjaka u ovoj oblasti i to je veliki potencijal koji Srbija mora da iskoristi u godinama koje slede, poručili su organizatori konferencije „Fabelgrade 2016“ koja je počela danas u Beogradu.

Prva konferencija o digitalnoj fabrikaciji počela je danas u prepunom Domu omladine organizovanjem prvih predavanja i praktičnih radionica svetskih i regionalnih „fab lab“ stručnjaka. Poseban akcenat stavljen je na preduzetništvo i korišćenje naučnih saznanja i otkrića iz oblasti biotehnologije.

Jedan od osnivača „Fab Inicijative“ i organizator konferencije dr Ivana Gađanski kaže da ovaj skup dolazi u pravom trenutku za našu zemlju jer je 2016. proglašena za godinu preduzetništva, a biotehnologija kao jedna od centralnih tema konferencije jedan je od najvećih privrednih potencijala budućnosti.

Dr Ivana Gađanski (levo) i Nevena Popović (desno)

3D štampa, 3D bioštampa i druge nove tehnologije o kojima se govori na konferenciji koristi već nekoliko grupa stručnjaka u Srbiji, koje do sada uglavnom nisu sarađivale međusobno. Mi smo sada želeli da ih povežemo u okviru Srbije, ali i da pokažemo široj javnosti šta sve već postoji u našoj zemlji. Cilj nam je takođe i da se svi povežemo sa gostima iz regiona i drugih zemalja. Čak se može se reći da se kroz ovakve inicijative Srbija uključuje u globalne aktivnosti u ovoj oblasti„, objašnjava dr Gađanski.

Ataše za kulturu ambasade SAD u Srbiji Erika Kin podsetila je na svečanom otvaranju da je prvi „fab lab“ na svetu osnovan upravo u Americi, na čuvenom Masačusets institutu za tehnologiju (MIT), i istakla da je za Srbiju veoma bitno to što će zahvaljujući ovakvim događajima dostepi na mapu svetske „fab lab“ zajednice.

Tehnologija je budućnost. I ono o čemu se ovde govori je budućnost. I stoga je ambasadi SAD u Srbiji veliko zadovoljstvo da podrži ovu inicijativu. Ovde se kreira nešto novo. A kreiranje je univerzalni jezik„, poručila je Erika Kin na svečanom otvaranju konferencije.

„FABelgrade 2016“ organizuje NVO „Fab Inicijativa“ sa koorganizatorima „Polyhedra Fab Lab“ i „Fab Lab Belgrade“, uz podršku ambasade SAD u Srbiji. Konferenciju su podržali i brojni sponzori, među kojima i „Seven Bridges Genomics“, „Delta Holding“ i „Nordeus“.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.