Događaji Srbija

Otvorena međunarodna studentska nedelja u Beogradu – ISWiB 2019

U ponedeljak, 15. jula, održana je Ceremonija svečanog otvaranja trinaeste po redu Međunarodne studentske nedelje u Beogradu (engl. International Student Week in Belgrade – ISWiB). Studentski festival, koji se tradicionalno održava u glavnom gradu Srbije od 2006. godine, i ovog leta od 14. do 22. jula okupio je preko 300 studenata iz celog sveta. Ceremoniji su pored učesnika i organizatora (Svetski omladinski talas), prisustvovali mnogobrojni partneri, kao i predstavnici grada Beograda, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji su, zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala.

Ceremoniju je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika grada Beograda, gospodin Andreja Mladenović. Pozdravivši učesnike iz preko 50 zemalja sveta, poželeo im je dobrodošlicu i prijatan boravak u našem glavnom gradu.

Nakon toga su priliku da se obrate imali Pavle Krivokuća ispred Impact Hub Belgrade, Ilija Todorović – predsednik Saveza studenata Beograda, predstavnik organizacije “Bringing Europeans Together Association Serbia’’ Đorđe Manov, predstavnica OPENS-a Katarina Živanović, kao i predsednice Međunarodne studentske nedelje u Beogradu Jelena Jocić i Nataša Pantić.

Pred nama je uzbudljiva nedelja puna dešavanja, a prvo na redu je već u utorak 16.jula, u event centru ’’Just&Lobby’’, kada će od 19 časova početi Sajam država (engl. Country fair) . U okviru Sajma država, svaki učesnik će imati priliku da predstavi svoju zemlju kroz hranu, piće, nošnju, kulturu ili igru, a događaj je jedinstvena prilika za posetioce da uživaju u tradicionalnim specijalitetima iz celog sveta. 

Umetničko veče (Stadion Art Night) će se održati u četvrtak, 18. jula, u Dorćol Platz-u, sa početkom od 20 časova. Veče će otvoriti kratkometražni i dokumetarni filmovi regionalnih reditelja. Ovogodišnji program Umetničke večeri obogatiće  izložba sa konceptom “umetnost za poneti“, u kojoj će učestvovati radovi preko 30 autora. Humanitarni karakter događaja je neizostavan deo i ove godine, a prikupljena novčana sredstva biće prosleđena Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Tradicionalno najposećeniji festivalski događaj, Defile zastava, održaće se u nedelju, 21. jula, kada će učesnici ISWiB-a prodefilovati užim centrom Beograda.Tokom osmodnevnog Festivala, a naročito tokom Defilea zastava, Beograd će izgledati kao prava svetska prestonica s obzirom na to da će se njegovim ulicama vioriti zastave preko 50 država.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.