Događaji Srbija

Otvaranje 27. BELEF-a

U Velikoj sali u „Kombank dvorani”, 22. juna 2018. u 20 časova, biće svečano otvoren 27. po redu BELEF.

Na samom otvaranjui predstaviće se „GIPAC – Summer Music Festival” iz Narodne Republike Kine, a sa njima će nastupiti i solisti Beogradske opere. Svečanom otvaranju će prethoditi performans na platou u izvođenju studenata Instituta za umetničku igru.

Koncert povodom ovogodišnjeg otvaranja Beogradskog letnjeg festivala (BELEF) biće predstavljen kao saradnja između grada Beograda, „Global Intercultural Performing Arts Cast” („GIPAC”)„International Prodigy Orchestra and Choir” („IPOC”) i Fonda za mlade talente. Koncert otvaranja, vođen umetničkim direktorom BELEF-a Aleksandrom Ilićem i glavnim dirigentom „IPOC-a” Džinom Fuom, prikazaće interdisciplinarnost kroz ples, teatar i orkestarsku muziku.

Program orkestra naglašava svoj izrazito međunarodni karakter, što je u skladu sa ugledom BELEF-a – kao međunarodnog festivala. Repertoar koji će izvesti „IPOC” orkestar obuhvata: Fantaziju na srpske teme, ruskog kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova; Narodne pesme Somerseta, engleskog kompozitora Ralfa Vogana Vilijamsa; Fanfare za običnog čoveka, američkog kompozitora Arona Koplanda; Ples naroda Jao, kineskih kompozitora Liju Tiješana i Mao Juana, kao i Farandolu, iz svite Larlesen, francuskog kompozitora Žorža Bizea.

BELEF, simbol beogradskog letnjeg umetničkog raja, prikazaće, takođe, i međunarodne renomirane pevače, poput srpske primadone Jasmine Trumbetaš Petrović, prvakinje opere Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i pevače koji su ranije sarađivali sa orkestrom „IPOC” Vanže Žang, Džongtao Li i Marije Jelić. Osim solo i duetskih numera sa orkestrom, ceremonija svečanog otvaranja će biti zaokružena zajedničkim nastupom pevača, plesača i orkestra – okupljenih oko srpske tradicionalne numere „Tamo daleko” i „Libiamo” iz opera „La Traviata”, italijanskog klompozitora Đuzepea Verdija.

Ovogodišnje 27. izdanje Beogradskog letnjeg festivala publici će predstaviti dvadeset pet različitih događaja: koncerata klasične i pop muzike, dramskih predstava, savremene igre, instalacija, izložbi, radionica i diskusija. Festival je realizovan uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Francuskog instituta za kulturu, Ambasade Izraela u Srbiji i Austrijskog kulturnog foruma.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.