Događaji Srbija

Odabran novi Savet Festivala evropskog filma „Palić”

Gradsko veće Skupštine grada Subotice donelo rešenje o imenovanju članova Saveta Festivala evropskog filma „Palić”.

(Fotografija: Festival evropskog filma „Palić”; © Festival evropskog filma „Palić”)

Novi Savet će raditi u sledećem sastavu:

  1. Dušan Kovačević, akademik i dramski pisac;
  2. Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizualnog arhiva SANU i Nacionalnog centra za digitalizaciju;
  3. Miroslav Mogorović, producent;
  4. Zoran Simjanović, kompozitor;
  5. Đorđe Kaćanski, urednik filmskog programa Kulturnog centra Novog Sada (KCNS);
  6. Gordana Đurđević Dimić, glumica;
  7. Miloš Stanković, glumac;
  8. Silard Antal, reditelj i univerzitetski profesor;
  9. predstavnik glavnog partnera (generalnog sponzora) Festivala.

Na poslednjem konkursu za filmske festivale programa „Kreativna Evropa” i potprograma za podršku filmskim festivalima „MEDIA”, finansiranom od strane Evropske komisije, Festival evropskog filma „Palić” je dobio sredstva u visini od 46 hiljada evraza razvoj i unapređenje manifestacije.

Ovo je drugi put u tri godine da je Festival evropskog filma „Palić” prepoznat kao jedan od najznačajnjih festivala u ovom delu Evrope. U konkurenciji od 84 filmska festivala iz EvropePalićki filmski festival je ušao među 35 kojima su ova sredstva dodeljena. Srbija je postala punopravni član ove institucije u decembru 2015, a ovaj festival je 2016. godine bio prva srpska kulturna manifestacija koja je dobila podršku.

„Festival posebno obraća pažnju na mladu publiku. Kvalitet sadržaja i njegova raznovrsnost su visoki. Diseminacija je dobra zahvaljujući redovnoj saradnji sa drugim festivalima i institucijama, kao i celogodišnjem menadžementu. Struktura organizacije je adekvatna i poseduje potrebno iskustvo da realizuje ovakav projekat”, navedeno je u obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao pristigle projekte.

Predstojeće, jubilarno 25. izdanje festivala biće održano od 14. do 20. jula 2018. kraj Palićkog jezera i u Subotici. Publiku ove godine očekuju brojne prateće edukativne i zabavne aktivnosti i, naravno, relevantna selekcija najboljih evropskih filmova u nekoliko programa, uz veliki broj gostiju iz cele Evrope.

(Fotografija: Festival evropskog filma „Palić” – Letnja pozornica)

Letnja pozornica, poznata i kao najlepši bioskop na otvorenom u Srbiji, biće ponovno mesto susreta radoznale filmske publike i renomiranih evropskih autora.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.