Događaji Srbija

Obeležavanje Međunarodnog dana Roma, 8. aprila na Sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu

Povodom Međunarodnog dana Roma i pedeset godina od održavanja Prvog svetskog kongresa Roma, 8. aprila 2021. godine, od 18 časova, na Sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, biće održana svečana akademija pod nazivom „Romi koji su učinili svet boljim mestom”.

Ovaj događaj organizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, projekta „Integracija Roma” Saveta za regionalnu saradnju, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Romskog nacionalnog saveta, udruženja „Romag”, Narodnog pozorišta u Beogradu, te projekta „ProDajlog”.

Nakon kratkog ceremonijalnog dela programa, uslediće narativno-muzički performans u toku kojeg će nastupiti gospođa Nataša Tasić Knežević, solistkinja opere Srpskog narodnog pozorišta, gospodin Gavrilo Rabrenović, operski umetnik Narodnog pozorišta u Beogradu, gospodin Branko Tadić i Etno grupa, gospodin Saša Kneževicć, pijanista i operska diva Jadranka Jovanović. Događaj će biti prenošen uživo, na Fejsbuk stranici Roma Integration 2020.

Prvi svetski kongres Roma održan je u Londonu 1971. godine i posebno je važan jer je to bilo prvi put da su se radne grupe bavile određenim romskim pitanjima, kao što su jezik, kultura, obrazovanje, socijalni status, ali i ratni zločini počinjeni nad Romima. Takođe prvi put, Romi su dobili svoja obeležja – zastavu i himnu.

Sa populacijom od oko dvanaest miliona, Romi su najveća nacionalna manjina u Evropi. Iako još uvijek često na margini društva, suočeni sa svakodnevnom diskriminacijom, stereotipima i borbom za osnovna ljudska prava, Romi su kroz istoriju, pod teškim uslovima, davali svoj doprinos svetskoj politici, kulturi i umetnosti, te ovom svečanom akademijom slavimo sve Rome koji su ovaj svet učinili boljim mestom.

(Naslovna fotografija: © Narodno pozorište u Beogradu)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.