Događaji Hrvatska

Nakit od zlata, srebra i dragog kamenja na 83. reviji ‘Zlatna igla’

U studiju HRT-a Anton Marti održana je 83. po redu Zlatna igla – jedna je od najdugovječnijih modnih manifestacija u ovom dijelu Europe koja već generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn.

Zaštitni znak Zlatne igle oduvijek je kvaliteta materijala i izrade, te maštovitost kombiniranja boja i tkanina, a ove godine kreacije naših dizajnera krasio je i nakit od zlata i dijamanta zagrebačkih zlatara, koji su imali i samostalno izlaganje. Reviju je izravno prenosio HRT na svom Prvom programu, a iz prvih redova pratiti brojni ugledni gosti iz javnog, političkog i kulturnog života.

FOTO: Igor Plenković

“Malo tko se danas može pohvaliti događanjem koje održava svoju tradiciju od 30-ih godina prošlog stoljeća kao što je to modna manifestacija Zlatna igla koja već generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn. Ova manifestacija je ujedno i promocija grada Zagreba i zagrebačkog obrtništva. Obrtnici su najvitalniji dio društva: oni su opstali i prije, a vjerujemo da će tako biti i u budućnosti.” – rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

FOTO: Igor Plenković

Modna revija Zlatna igla prvi put organizirana je 1935. godine; obrtnici organizirani u cehove organizirali su ovo modno događanje, a zagrebačkoj publici, po uzoru na kolege iz Pariza, tada su se predstavili najpoznatiji zagrebački modni obrtnici, kojima su se pridružili frizeri, postolari te ostali majstori svog zanata. Od tada je Zlatna igla velika pomoć svim zagrebačkim obrtnicima vezanima uz modu i dizajn. Zlatna igla je revija koja znatno pomaže u promociji hrvatske proizvodnje, a drugačija je od ostalih modnih događanja jer stavlja naglasak upravo na kolekcije obrtnika, te troškove organizacije snosi Udruženje obrtnika grada Zagreba.

Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba objasnio je:

“Moram istaknuti da su se obrtnici organizirali još u 14. stoljeću, dakle sedam stoljeća obrtnici grada Zagreba stvaraju – to je suživot Grada i obrtnika, jer jedni bez drugog ne mogu. Zadnjih godina smo mnogo toga napravili za obrtnike, što se uostalom vidi u povećanju broja obrta u Gradu Zagrebu.”

Pokrovitelj Zlatne igle je Grad Zagreb, a modnu reviju je pomno pratila zamjenica gradonačelnika Olivera Majić koja je istaknula:

“Za grad Zagreb i obrtnike grada Zagreba ovo je jedan uzajamni odnos, jer su upravo obrtnici grada Zagreba jedan od najznačajnijih čimbenika i identiteta ovoga grada; oni su tradicionalno povijest ovoga grada i oni su jedan – po mišljenu Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića – jedan od najvažnijih čimbenika brendiranja našega grada! Mi danas svjedočimo jednoj transformaciji, a zadržavajući duh tradicije; repozicioniranja kako bi naši obrtnici vodeći računa o prošlosti uspješno pozicionirali i u budućnosti. ”

Na 83. Zlatnoj igli svoje kolekcije predstavila su 42 obrtnika: Mustre modna manufaktura, Stolnik, Modni salon Dora, Obrt za dizajn Kad-tad, modna dizajnerica Iva Karačić, Nit by Ana Žarković, Krojački obrt Jura, sekcija zlatara, Udruženja obrtnika grada Zagreba, DNK Nada Došen; AJD’ sign by Antonia Jakšić Dorotić, Gala, Muška moda Šabić, modni dizajner i samostalni umjetnik Igor Galaš, Otvoreni atelijer Milena – modni dizajner Milena Rogulj, Modni krznarski salon Gordan Dvoravić, XD Xenia design.

FOTOGALERIJA: IGOR PLENKOVIĆ

“Odlučili smo se za mini kolekciju balonera i kaputa, koji su naša specijalnost. Dizajniramo svu žensku odjeću, ali najviše smo se odlučili posvetiti kaputima jer smatramo da je to najmoćniji komad odjeće” rekla je Dora Rubić, koja je ime dobila upravo po salonu s obzirom na to da je nekoliko mjeseci mlađa od njega, a njezina najranija sjećanja su također vezana uz tradicijski obrt Dora i kolekcije koje je njena majka pripremala.

Dizajner Igor Galaš na 83. Zlatnoj igli predstavio se kolekcijom na temu Čuvara Kristova groba iz Vrličkog kraja. Kolekcija je protkana urbanim nosivim stilom s obilježjima etno elemenata, a odlikuje je pletivo krupnog boda i avangardni krojni dijelovi. Ovogodišnja Zlatna igla najraskošnija je do sada – svoje izlaganje imali su i zagrebački zlatari čiji su nakit od zlata, srebra i dragog kamenja uskladili s modnim kolekcijama hrvatskih obrtnika!

FOTO: Igor Plenković

“Lapidarium je večeras predstavio dvije unikatne kolekcije rađene u zlatu i srebru koje radimo u našoj radionici, a dizajn potpisuju Karlo Krekić i Silvio Hrnčir. Naša radionica orijentirana je prema autorskom nakitu, prema dizajnu u spoju s obrtničkim tradicijama kvalitete plemenitih materijala” objasnio je zlatar Mario Nokaj.

Najdugovječniju modnu manifestaciju svojim su dolaskom podržali i mnogobrojni uzvanici iz javnog i kulturnog života. Tihana Harapin Zalepugin, modna agentica, pomno je pratila reviju:

“Iskreno, tužna sam što nisam bogata, jer bih neke kolekcije otkupila. Neću reći koje, ali prepoznaje se moj stil! Nada Došen i Xenia design su moj senzibilitet, to ja osobno volim. Cijela manifestacija je bila izuzetno dobra i kvalitetna – čestitam našim obrtnicima koji se trude u ovim svim našim ekonomskim i drugim poteškoćama, te stvaraju ovako dobre i lijepe kolekcije koje se zaista mogu prikazati bilo gdje u svijetu i ne bi se postidjeli. Naravno, pitanje je i afiniteta osoba – ono što ja volim sam već rekla, ali čestitam i svima drugima što su se potrudili biti različiti, atraktivni, dobri i u skladu s vremenom u kojem jesu, tj spremaju se za jesen i zimu i za večernje izlaske.”

FOTO: Igor Plenković

Poznata hrvatska operna pjevačica Sandra Bagarić redovito prati Zlatnu iglu:

“Ja sam svake godine redovito na ovoj manifestaciji i svake godine Zlatna igla redovito ispuni očekivanja. Par modela mi je zapelo za oko, ali zaista – boje, krojevi, način izrade su vrhunski tako da možemo parirati svjetskim imenima.”

About the author

Marina Đarmati

Marina Đarmati

Zaljubljenica u ljepotu življenja, pisanje i fotografiju. Nepopravljivi perfekcionist, sanjar i borac u isto vrijeme.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.