Mesec srpske umetnosti u Abu Dabiju

0

Srbija će prvi put imati svoje umetničke predstavnike u ovom gradu zahvaljujući projektu koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i Ambasade Republike Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ivana Živić, Leila Enetah Vujović, Ana Golović i Milica Babović boraviće i slikati u Abu Dabiju, a nastali radovi biće izloženi od 27. februara u istom gradu.

„Za razliku od izložbi, festivala i ostalih prezentacijskih oblika umetnosti, rezidencijalni programi se fokusiraju na sam proces stvaranja i važan su izvor inspiracije i podstrek za nova istraživanja umetnika“, navodi Ivana Živić, jedna od umetnica koje će predstavljati Srbiju u Abu Dabiju i dodaje da izmeštanje i mobilnost imaju za cilj da otvore nove kanale za razmenu informacija i mišljenja, ali i da pruže platformu za izgradnju dugoročnih veza i partnerstava što ih čini važnim za unapređenje stvaralaštva i gostujućih i lokalnih umetnika. Značaj prisustva predstavnika srpske umetnosti i kulture u Abu Dabiju ogleda se i u tome što je ovaj grad izgradnjom Luvra i Gugenhajma, ali i pozivanjem najboljih stvaralaca iz celog sveta postao značajan umetnički centar današnjice.

„Polazeći od ideje kulturne razmene, želele smo da prikažemo preplitanje različitih kultura i u našem grupnom portretu“, istakla je Leila Enetah Vujović i ukazala da su umetnice ručno oslikale pozadinu preuzimajući motiv sa vizantijskih mozaika, postavljajući ispod sebe pirotske ćilime, ali i detalje Istoka.

Art Hub Abu Dabi osnovan je 2012. godine, kada je vlasnik i osnivač Ahmed Al Jafei, inženjer naftne i plinske tehnologije, pretvorio staru industrijsku zgradu u udoban radni prostor. Od tada Art Hub predstavlja međunarodno umetničko središte koje posećuju renomirani svetski umetnici.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend