Događaji Društvo Psihologija

Međunarodni dan mentalnog zdravlja

U ponedeljak je obeležen Međunarodni dan mentalnog zdravlja. U vremenu u kome živimo ovo bi možda trebalo da bude jedan od najbitnijih datuma u godini. Kao i preostalih 364 dana…

Međunarodni dan mentalnog zdravlja obeležen je 5-og oktobra u holu TC ‘’Delta city’’, manifestacijom “365 dana za mentalno zdravlje” u organizaciji Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr. Laza Lazarević” i Udruženja za podršku ljudima sa neurozom “Herc”.
Manifestacija je imala za cilj da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja mentalnog zdravlja, problem stigmatizacije osoba sa narušenim mentalnim zdravljem i promociju koncepta “lečenja u zajednici .

Učesnici manifestacije bili su : Klinika za psihijatrijske bolesti “Dr.Laza Lazarević”; predstavnici Mreže za mentalno zdravlje “Naum”- udruženja ‘’Herc’’, ‘’Duša i Videa’’; ‘’As centar’’, ‘’Društvo za obrazovanje odraslih’’ i dr. Manifestaciju su podržali: TC Delta city, Caritas Srbije, Jannsen, Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Grada Beograda.

Manifestaciju je posetio veliki broj zainteresovanih građana, kao i predstavnika institucija i stručne javnosti. Posetioci su na nekoliko štandova mogli da se informišu kroz edukativni materijal i direktan razgovor sa članovima udruženja i stručnjacima ; provere nivo stresa i svoje komunikacione veštine; prazgovaraju sa psiholozima.

IMG_9483

Kroz dve izložene postavke mogli su da pogledaju radove pacijenata Klinike „Dr. Laza Lazarević“ i grafičke radove korisnika udruženja Videa i Duša.
U okviru „Pričaonice“ posetioci su se uključivali u neobavezan razgovor sa korisnicima u okviru aktivnosti „Dođite na šoljicu razgovora“, koja je imala za cilj razbijanje stigme prema osobama sa narušenim mentalnim zdravljem.
Jedna od najposećenijih aktvnosti bila je „(DE)stigmatizuj se“, gde su posetioci „tetovirali“ interpukcijske znakove u cilju podrške osobama sa problemima mentalnog zdravlja.
Posetioci su se uključivali i u „Fotošuting“, ispisivali svoje poruke i učestvovali u kreiranju zajedničkog „Albuma sreće“.

Manifestacija je prenela jasnu poruku- Mentalna bolest može da se desi svakome i zato je briga o mentalnom zdravlju važna svih 365 dana u godini!

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.