Događaji Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Međunarodni kongres o raku dojke u Beču

 Smrtnost među pacijentima obolelim od raka dojke opala je za jednu trećinu u poslednjih 30 godina. Tome je doprinelo rano otkrivanje bolesti i razvoj novih terapija. Stručnjaci za rak dojke sve više pažnje poklanjaju unapređenju životnog kvaliteta obolelih i „prekomernoj terapiji“.  Upravo ova dva pitanja zajedno sa razvojem novih terapijskih smernica biće centralne teme na 15. Sankt Galen Međunarodnom kongresu o raku dojke od 15. do 18. marta u Beču.

Na kongresu, koji se od pre dve godine održava u Beču, učestvovaće 5.000 najboljih međunarodnih stručnjaka za rak dojke. „Ponosni smo što smo uspeli da dovedemo kongres u Beč, jer to pokazuje da je naša stručnost međunarodno priznata“, izjavio je Mihael Gnant, rukovodilac univerzitetske klinike za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beču i jedan od predsedavajućih kongresom.

Sankt Galen kongres je poznat po tome što učesnici konsenzusom određuju postupke u lečenju raka dojke, koji se potom u celom svetu svakodnevno primenjuju kao smernice u određivanju terapije za obolele. Uprkos interdisciplinarnom utvrđivanju terapije, hirurgija i dalje čini sastavni deo lečenja u 96% slučajeva. „Prekomerna terapija“ predstavlja postupak u lečenju od kojeg pacijent nema koristi, a ugrožen mu je kvalitet života. Terapija zračenjem nije podjednako delotvorna za svakog pacijenta, ali se prepisuje svakome posle operacije. Jedan od ciljeva kongresa jeste određivanje bioloških podtipova kako bi se lakše odredili pacijenti kojima terapija zračenjem nije neophodna.

© MedUni Wien

 

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.