Događaji Društvo Hrvatska

Konferencija “Stakleni strop – žene u poslovnom okruženju” donijela bitne zaključke i otvorila zanimljiva pitanja!

U četvrtak se u Karlovcu tražila karta više za konferenciju u prepunoj Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

U četvrtak se u Karlovcu tražila karta više za konferenciju u prepunoj Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

“Stakleni strop – žene u poslovnom okruženju” bio je naziv konferencije koju su organizirale karlovačka podružnica Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji i Poslovna knjižnica – Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić u Karlovcu. Na izuzetno zanimljiva i dinamična dva panela s nazivom “Izazovi i predrasude u poslovnom svijetu” te “Balans privatnog i poslovnog u svakodnevici” sudjelovale su članice Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji Marina Jarnjević – koordinatorica karlovačke podružnice Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji i Ines Pavlačić, obje diplomirane pravnice, liječnica Ivana Kovačić, predsjednik MBA Croatia Aco Momčilović, dirigent Veton Marevci, diplomirani pravnik Stjepan Sabljarić, diplomirana pravnica i predsjednica PWN Zagreb Marijana Šarolić Robić, diplomirana pravnica Marija Jelkovac i Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera.

“Panelisti i publika su pokazali i dokazali da su ovo teme o kojima treba razgovarati. Danas nije lako biti žena. Puno je područja u kojima se suvremena žena želi realizirati, a sve to teško je objediniti u svakodnevici. Treba krenuti od sebe, raditi na sebi, ali imati i podršku okoline da bismo uz svu našu želju ostvarili planove koje imamo. Još uvijek smo društvo koje radi veliku razliku u percepciji ženskog i muškog spola i to ponekad zna biti poprilično frustrirajuće”, kaže Marina Jarnjević.

“Posebice je naglasak na predrasudama koje su prisutne neovisno o statusu i poziciji – s tim se susreću i one na najodgovornijim funkcijama, a predrasude uključuju i dobne razlike, bračni status i druge sfere privatnosti pa čak i osobni izgled. Što mi kao društvo možemo i moramo mijenjati? Usmjeriti percepciju prema rezultatu, struci i izvrsnosti kako bismo odgajali kvalitetne i zadovoljne generacije. Od opterećenosti stereotipima i predrasudama ponekad ne vidimo ono najbolje što pojedinac (žena) moze dati – svoje znanje,trud i predanost poslu sto su u svakom zdravom društvu nemjerljive vrijednosti”, izjavila je Ines Pavlačić.

Psiholog Aco Momčilović smatra da je u zadnjem desetljeću napravljeno puno na području izjednačavanja prava i svijesti o važnosti žena u businessu.

“To ne znači da nas još puno toga ne očekuje za napraviti i zbog toga je važno pričati često i redovito o tim temama i uključiti što veći  broj žena i muškaraca. S jedne strane postoje civilizacijski i zdravorazumski motivi da sve tretiramo jednako i bez dugo građenih stereotipa, a možda još važnije je da za to postoje i jasni ekonomski razlozi. Mnoga istraživanja na svjetskoj razini pokazuju da bi ekonomija puno brže i više napredovala s pravovremenim i ravnopravnim uključivanjem žena u business. Mislim da je na panelima u Karlovcu napravljen važan prvi korak, i da cće biti želje i interesa za nastaviti raspravljati o ovim temama.”

Pravnik Stjepan Sabljarić smatra sljedeće:

“Iako smo svjedoci pozitivnog trenda porasta prava žena kao i rasta samosvjesnosti mlađih naraštaja žena, svaku tribinu o pravima žena i mogućnost da se naglasi jednakost žena, kao i njihov doprinos u sudjelovanju u razvoju društva, smatram dragocjenima. No, diskriminacija na osnovi spola još je uvijek prisutna i na svakom od nas kao pojedincima je da nastavimo ustrajati na borbi za jednakost i jednaku mogućnost obrazovanja, zapošljavanja i napredovanja za oba spola, jer samo zajedničkim trudom oba spola možemo novim naraštajima ostaviti bolji svijet u nasljeđe.”

Ivana Kovačić stava je da je ova konferencija već veliki pomak prema naprijed, prema pozitivnom razmišljanju i promicanju jednakosti u svakom smislu te segmentu društva.

“Spolne razlike, seksualna orijentacija, nacionalna, etnička ili rasna pripadnosti ne bi trebale biti bitne u bilo kojem segmentu u društvu, a kamoli u poslovnom okruženju i napredovanju, već isključivo kompetencije i izvrsnost.  I nadam se da ćemo na tom putu ostati i ustrajati u budućnosti”, zaključuje.

Marijana Šarolić Robić smatra da živimo u pravom trenutku da mi kao društvo iskoristimo sve talente koje imamo i zajedno i žene i muškarci gradimo svijet u kojem je izvrsnost jedini kriterij. Tako ćemo kroz kulturu dijaloga već danas mijenjati naš osobni stav i povećati mogućnost uspjeha i generacijama koje dolaze i osvijestiti stereotipe i nesvjesne predrasude koje sada koče ostvarenje punog potencijala svake žene i muškarca.

Marijan Kavran mišljenja je da se Hrvatsko društvo prilagođava dinamičnom razvoju 21. stoljeća, a ulazak u EU povećao je izglede za brže ispravljanje društvenih nepravdi te predrasuda o ulozi žena. Istovremeno, dok se u društvo često moralizira, propušta se prilika za normativno i odlučno sankcioniranje nasilja te uvođenja kvota, čime bi Hrvatska mogla prednjačiti po inovativnoj i društveno odgovornoj regulativi na EU razini, iako smo već sada po političkoj zastupljenosti u sredini europskih trendova. Treba otvoreno raspravljati o devijacijama no ne treba imperativno stigmatizirati muški rod kao genetski predisponiran nasilju i omalovažavanju, nego ovaj proces treba promatrati u kontekstu društvenog razvoja i traženja odgovora na mnoge izazove modernog doba, sto do sada nismo još uspješno odgonetnuti.

Unutar EU-a žene igraju ključnu  (ili sve važniju) ulogu, a u Hrvatskoj ima sve vise uspješnijih žena koje na mnogim razinama pokazuju bolje rezultate i više ambicije od muškaraca, što bi društvo trebalo ohrabrivati i poticati raznim avangardnim politikama te time odgajati nove generacije žena koje se neće ustručavati preuzeti bilo kakvu odgovornost, poziciju ili društvenu ulogu.

“Tema spolne diskriminacije na ulasku u 2020. trebala bi biti relikt prošlosti, ali nažalost nije. Možemo utjecati na promjenu tako da ne radimo razliku između žene i muškarca koji su došli na istu poziciju zbog količine znanja ili vještine. Žena dirigent? Dapače! Zajedno možemo promijeniti društvo počevši od sebe ispitujući svoje predrasude i tvrde konvencije  koje su nas kroz odgoj i društvo formirale. U trenutku kad sebi pogledamo u lice i iskreno priznamo da smo nekad i sami radili razliku, tek tada možemo početi mijenjati sebe i utjecati na društvo oko sebe”, naglašava Veton Marevci.

Moderatori su na konferenciji bili Miroslav Katić i Vedran Vukobrat.

“Ispunjena dvorana do posljednjeg mjesta, značajno probijen vremenski termin i interaktivan dijalog između panelista i posjetitelja više su nego indikativni pokazatelji o aktualnosti predmetne problematike. Međutim, iako statistički pokazatelji ukazuju na velik napredak u kontekstu pozicioniranja žena u poslovnom svijetu, mišljenja sam da je u našem društvu i dalje prisutna određena dubinski ukorijenjena podijeljenost između muških i ženskih uloga u društvu. Takva podijeljenost je teško mjerljiva ili empirijski dokaziva, većina je svjesna da ista postoji, ali tek trebamo pronaći i utvrditi mehanizme kojima ćemo je učinkovito premostiti.”

Miroslav Katić zaključuje: “Iako smo kao društvo zakoračili u dvadeset i prvo stoljeće, žene se i danas suočavaju s brojnim barijerama  u izgradnji svoje karijere. Razlozi tome ponajviše leže u naslijeđenim predrasudama koje sputavaju profesionalne težnje žena  i sveukupnu slobodu izbora u osobnom životu. Kako bi se situacija promijenila, trebamo kao društvo težiti razbijanju predrasuda i tradicionalnih stavova, raditi na društvenom dijalogu, ali i promijeni određenih zakonskih regulativa koje bi omogućile uvođenja fleksibilnog radnog vremena, sposobnosti rada od kuće, više slobodnih dana…”

Ovakav način javnih rasprava svakako pomaže osvješćivanju nad pozicijom žena u poslovnom svijetu te je podrška mnogobrojne publike dokaz da se većina nas susreće s istim problemima i izazovima.

Fotografije: PR/Sreten Spasojević I Dinko Neskusil

About the author

Marina Đarmati

Marina Đarmati

Zaljubljenica u ljepotu življenja, pisanje i fotografiju. Nepopravljivi perfekcionist, sanjar i borac u isto vrijeme. Za sve upite i potencijalnu suradnju slobodno me kontaktirajte na marina.djarmati.ka@gmail.com.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Pratite nas na Facebook-u

Oglašavanje