Događaji Srbija

„Kokice terapija“ ovog ponedeljka u Domu omladine Beograda

Ponedeljak, 16. oktobar 2017, u 19h
Klub Doma omladine Beograda

Ulaz je slobodan!

Projekcija filma: „PROLEĆE, LETO, JESEN, ZIMA… I PROLEĆE“, autor Kim Ki-Duk.

„Kokice terapija“ je novi mesečni program Doma omladine koji će biti organizovan od 16. oktobra 2017. do 22. januara 2018.

Predstavlja katarzičnu bioskopsku terapiju koja podrazumeva i smeh i plač, gledanje filma za neophodno emotivno oslobađanje, filma o kome se priča kada se upali svetlo, s predavačima koji su renomirani psihoterapeuti različitih škola i pravaca.

Nove psihološke teorije tvrde da gledanje filmova u kontekstu pomaže u prevazilaženju ličnih problema, a da uz profesinonalnu medijaciju stručnjaka i dobru prezentaciju fimovi mogu biti i terapija bolesti zavisnosti, straha od umiranja i smrti, napuštanja, zlostavljanja. Stari i novi filmofili intuitivno su došli do istih saznanja.

Program „Kokice terapija“ realizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na prvoj seansi 16. oktobra 2017, u 19h, u Klubu Doma omladine Beograda biće prikazan film Kima Ki-Duka „Proleće, Leto, Jesen, Zima… i proleće“ (Južna Koreja, 2003).

Glavni junaci su budistički monah i njegov učenik, dok je pravi protagonista priče, zapravo, život sam, dok je antagonista vreme. “Teško da postoji film, tako jednostavan, koji me je dirnuo tako duboko. Osećam kao da bih mogao da napišem pregled filma u jednom pasusu ili da diskutujem satima.“, rekao je o ovom ostvarenju Rodžer Ebert, čuveni filmski kritičar.

Blistavosti ovog dela velike vizuelne lepote, doprinose i teška, ali uspešno prevaziđena lična istorija autora, njegova ogromna energija, likovni talent i filozofsko-psihološki senzibilitet.

Sam režiser, Kim Ki Duk, o svom delu kaže: “Film sam otpočeo pitanjem: Koji je smisao života? Svako bi trebalo da se pita koji je smisao njegovog života, posebno kada prolazi kroz bolne periode, periode patnje.”

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.