Juče obeležen „Kraljevdan“

0

Dan grada Kraljeva, poznat kao „Kraljevdan„, obeležava se 7. oktobara, kao omaž prvokrunisanom srpskom vladaru Stefanu Nemanjiću (Stefanu Prvovenčanom).

Grad je kroz istoriju nekoliko puta menjao svoje ime – Karanovac, Kraljevo, Rankovićevo, pa ponovo Kraljevo. Današnje ime grada potiče od 19. aprila 1882. Grb grada, pored poruke „Nama dobro, a nikome zlo“,  nosi i sedam kraljevskih kruna (po zahtevu kralja Milana Obrenovića). Krune predstavljaju sedam krunisanja srpskih kraljeva u obližnjem manastiru Žiča.

Grb Kraljeva

Stefan Prvovenčani (iz dinastije Nemanjić – vladali između 12. i 14. veka, tj. od 1168. do 1371. godine) bio je srednjovekovni srpski vladar, odnosno veliki župan od 1196. do 1217, a kralj od 1217. do 1228 godine, tj. do svoje smrti. Uz saglasnost rimskog pape Honorija III, 1217. godine u manastiru Žiča, Stefan Nemanjić krunisan je za kralja. Legat (zaveštanje) rimskog pape donosi krunu u tadašnju Kneževinu Rašku, a Stefan Nemanjić postaje prvi krunisani vladar, te dobija nadimak Prvovenčani. Nakon svoje smrti kanonizovan (proglašavnaje nečega ili nekoga svetim) je u Svetog Simeona. Njegove mošti počivaju u manastiru Studenici.

Kraljevdan“ se obeležava od 1998. godine, a u toku dana organizuje se nekoliko manifestacija. Na ovogodišnjemKraljevdanu“ u Narodnoj biblioteciStefan Prvovenčani“ organizovano je takmičenje u kvizu znajna za školarce. Test „Moje Kraljevo“ sastavljen je od pitanja iz istorije Kraljeva. A na sednici gradskog parlamenta, glumcu Nebojši Dugaliću uručena je „Oktobarska nagrada Grada Kraljeva“ (za umetničko stvaralaštvo, širenje kulture i profesionalna dostignuća).

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend