Događaji Srbija

Juče obeležen „Kraljevdan“

Dan grada Kraljeva, poznat kao „Kraljevdan„, obeležava se 7. oktobara, kao omaž prvokrunisanom srpskom vladaru Stefanu Nemanjiću (Stefanu Prvovenčanom).

Grad je kroz istoriju nekoliko puta menjao svoje ime – Karanovac, Kraljevo, Rankovićevo, pa ponovo Kraljevo. Današnje ime grada potiče od 19. aprila 1882. Grb grada, pored poruke „Nama dobro, a nikome zlo“,  nosi i sedam kraljevskih kruna (po zahtevu kralja Milana Obrenovića). Krune predstavljaju sedam krunisanja srpskih kraljeva u obližnjem manastiru Žiča.

Grb Kraljeva

Stefan Prvovenčani (iz dinastije Nemanjić – vladali između 12. i 14. veka, tj. od 1168. do 1371. godine) bio je srednjovekovni srpski vladar, odnosno veliki župan od 1196. do 1217, a kralj od 1217. do 1228 godine, tj. do svoje smrti. Uz saglasnost rimskog pape Honorija III, 1217. godine u manastiru Žiča, Stefan Nemanjić krunisan je za kralja. Legat (zaveštanje) rimskog pape donosi krunu u tadašnju Kneževinu Rašku, a Stefan Nemanjić postaje prvi krunisani vladar, te dobija nadimak Prvovenčani. Nakon svoje smrti kanonizovan (proglašavnaje nečega ili nekoga svetim) je u Svetog Simeona. Njegove mošti počivaju u manastiru Studenici.

Kraljevdan“ se obeležava od 1998. godine, a u toku dana organizuje se nekoliko manifestacija. Na ovogodišnjemKraljevdanu“ u Narodnoj biblioteciStefan Prvovenčani“ organizovano je takmičenje u kvizu znajna za školarce. Test „Moje Kraljevo“ sastavljen je od pitanja iz istorije Kraljeva. A na sednici gradskog parlamenta, glumcu Nebojši Dugaliću uručena je „Oktobarska nagrada Grada Kraljeva“ (za umetničko stvaralaštvo, širenje kulture i profesionalna dostignuća).

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.