Događaji Srbija

Jubilarni 20. Internacionalni festival reportaže i medija

Jubilarni 20. po redu Internacionalni festival reportaže i medija, poznat kao INTERFER „Zlatna NIKA“, biće održana u Apatinu i Somboru od 2. do 5. oktobra 2015.

Ovaj festival predstavlja platformu za godišnju smotru najbljih reportaža. Jedinstven je u svetu i održava se kao omaž najboljim reporterima, reportažama i medijskim dostignućima u novinarskoj produkciji.

„Ovogodišnji INTERFER slavi svoj jubilej, a to je značajan datum, kako za naš festival tako i za novinarstvo“, navela je direktorka i slektorka festivala, Tamara Popov.

Prvi INTERFER održan je 1995. Mnogi srpski reporteri, kao i reporteri regiona, postali su laureati, a puno radova sa festivala ušlo je u antologiju novinarstva. Do 2005. godine festival je održavan samo u Somboru. Učesnici INTERFER-a su vrhunski novinari, reporteri i medijski stvaraoci iz celog sveta.

„Za vreme održavanja INTEFER-a, Apatin doživi svoju najveću afirmaciju, jer smo tada u centru gotovo svih novina, radija i televizija na nivou Srbije. Zaštitni znak, odnosno nagrada je „Zlatna Nika“ – simbol grčke boginje sa „Andrejevskim krstom“, koja je postala i zaštitni znak grada Apatina“, istakao je na pres-konferenciji za novinare dugogodišnji gradonačelnik Apatina, dr Živorad Smiljanić.

Nagrade će biti dodeljene u pet kategorija: video, radio, novinska, foto i društvena reportaža.

 

Svečano otvaranje festivala

Svečano otvaranje ovogodišnjeg festivala je 2. oktobra u 18 časova, u zgradi „Županije“. U toku festivala, pored bogatog programa, biće organizovana i novinarska tribina „Medijski linč“. Tema ove tribine biće upotreba i zloupotreba medija, kao i poštovanje etike u novinarstvu. Tribina će biti održana u „Banji Junaković – Apatin“, 3. oktobra u 18 časova. Na njoj će govoriti istaknuti novinari i medijski radnici, kao i predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.