Izložba Igora Simonovića u Poletu

0

Samostalna zložba pod nazivom „Sa poletom“ Igora Simonovića biće otvorena sutra u 20h u Galeriji Polet (Cetinjska 15).

Igor Simonović (Beograd, 1972) diplomirao je multimedijalnu režiju 1997. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Bore Draškovića. Bavio se pozorištem, dokumentarnim filmom, pedagoškim radom i putopisom. Živi i radi u Beogradu.

Od kolektivnog rada na stvaranju filmske i pozorišne umetnosti okreće se indvidualnom stvaralaštvu kada otkriva slikarstvo. Bez formalnog likovnog obrazovanja, ali sa širokim iskustvom u vizuelnim umetnostima, od 2004. godine eksperimentiše tehnikama, formatom i materijalom.

U tom procesu kreće se jedinstveno individualnim putem, bez uzora, inspiracije ili mentora i upravo zbog toga nije se tražio niti našao u savremenim pravcima ili likovnim pokretima. Njegove iskrivljene figure posrću po nesigurnim linijama horizonta, koračaju po debelim palimpsestima iskustva i traže sigurnost u grupnim portretima. Lica u licima koja se ponavljaju na platnima ili drvetu koje često koristi, brišu granice između ličnog i kolektivnog te nas podsećaju na svu tragiku individualizma koja je samo eufemizam za duboko bolnu usamljenost modernog čoveka. Figure poživotinjenih ljudi teturaju jedne za drugima u pokušaju uspostavljanja autentične bliskosti, ali ostaju gotovo pomirene sa svojim stanjem u nekom bezvremenom, okamenjenom prostoru. Koristeći plastiku, akrilik i slojeve boje koje su padale oko platna u procesu rada, postiže efekat gotovo paklene artificijelnosti ambijenta u kome je svaki pokušaj prirodnog pokreta ili izraza onemogućen. On tako stvara kolektivne portrete koji su svojevrsna kritika postojećeg poretka i njegove antihumane prirode.

Njegova dela deo su kolekcije Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine. Učestvovao je u brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 6.marta.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend