Događaji Srbija

Italija pobednik Evrovizije 2021.

Sinoć, 22. maja 2021, u „Roterdam Ahoj” areni u Holandiji, održano je finalno veče takmičenja za „Pesmu Evrovizije”, 65. po redu, pod sloganom Otvori se”. Ovogodišnji pobednik je Italija (524 poena), koju je predstavljao rok sastav Moneskin sa pesmom „Tihi i dobri”.

Drugo mesto osvojila je Francuska (499 poena). Njena predstavnica je bila Barbara Pravi sa pesmom „Evo”.

Treće mesto zauzela je Švajcarska (432 poena) sa pesmom „Ceo svemir” koju izvodi Đons Tirs.

Četvrto mesto osvojio je Island (378 poena). Njegov predstavnik je bila muzička grupa Dadi i Gagnamagnid sa pesmom „Deset godina”.

Peto mesto zauzela je Ukrajina (364 poena) sa pesmom „Buka” koju izvodi elektro-folk bend Go_A.

Srbiju je predstavljao ženski trio Harikejn sa pesmom „Ludo, ludo”, a osvojio je 15. mesto (102 poena).

Ovaj najveći evropski muzički šou-program okuplja talentovane umetnike sa nekoliko kontinenata – Evropa, Azija i Australija. Takmičenje se sastojalo iz dve polufinalne večeri, koje su održane 18. i 20. maja, i finala. Učestvovalo je 39 zemalja. Posle odsustva u 2019. godini, Bugarska i Ukrajina su se vratile, dok su se ovoga puta Belorusija, Crna Gora, Jermenija i Mađarska povukle sa takmičenja. Takođe, zbog trenutne specifičnosti celokupne situacije u svetu, predstavnica Australije nije bila u mogućnosti da ove godine uživo nastupi u Roterdamu, te je poslala svoj rezervni performans (snimljen unapred). A kao fragment revijalnog dela, prikazani su i snimljeni nastupi nekih od prethodnih pobednika.

U ulozi domaćina našli su se: Čantal Jancen, holandska glumica, pevačica i TV voditeljka, Edsilija Rombli, holandska pevačica i TV voditeljka, Jan Smit, holandski pevač, TV voditelj, glumac i fudbalski direktor, i Niki de Jager, holandska šminkerka, frizerka i bjuti-vlogerka (NikkieTutorials).

Nakon otkazivanja prošlogodišnjeg takmičenja zbog pandemije kovida 19, što je prvi put od osnivanja ove manifestacije, Evropska radiodifuzna unija (ERU) je ulagala napore da sve prenese iz 2020. u 2021. godinu, od grada domaćina do izabranih učesnika. Iako je kapacitet publike znatno smanjen, procenjuje se da je prisustvovalo više od pet hiljada gledalaca, koji su morali da donesu dokaz o negativnom pi-si-ar testu.

Pravo glasa u finalu su imale sve države koje su učestvovale ove godine, uključujući i one koje se nisu plasirale u veliko finale. Po autentičnom glasanju, stručni žiri iz svake zemlje učesnice dodelio je odvojeni skup poena od jedan do dvanaest, izuzev devet i jedanaest, što čini polovinu konačnih rezultata glasanja. Nakon završetka glasanja publike, prezenteri javnih medijskih servisa iz svih ovih država uključivali su se u direktan program i saopštavali samo poene žirija, što je dugogodišnja tradicija „Evrovizije”. Zatim su domaćini saopštili i glasove publike, koji čine drugu polovinu konačnih rezultata glasanja, čime je dobijen kompletan redosled ovogodišnjeg plasmana finalista.

Šezdeset petu „Pesmu Evrovizije” mogli ste da gledate na RTS 1, odnosno na oficijelnom Jutjub kanalu „Evrovozije”.

(Fotografije: 65. „Pesma Evrovizije”, Roterdam, 2021; © Eurovision Song Contest 2021; RTS)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.