Događaji Srbija

„Ime naroda” najbolji film prema mišljenju publike 27. Festivala evropskog filma „Palić”

„Ime naroda”, film reditelja Darka Bajića, premijerno prikazan u sklopu Glavnog takmičarskog programa 27. Festivala evropskog filma „Palić”, dobitnik je „Gorki list” nagrade publike.

 

Ovo je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka. Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena.

Glasanjem za najbolji film i dodelom „Gorki list” nagrade ostvarenju „Ime naroda”, posetioci su i ove godine preuzeli važnu i aktivnu ulogu u sagledavanju predstavljene filmske umetnosti. Na taj način, uvaženo je, pored mišljenja stručnog, i mišljenje najbrojnijeg „žirija”, to jest onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu Festival traje svih ovih godina.

(Fotografije: „Gorki list” nagrada publike; © Ivica Vojnić, Festival evropskog filma „Palić”)

Ova nagrada uspostavljena je 2016. godine – kao rezultat partnerstva i 22 godine duge saradnje „Gorkog lista” i Festivala evropskog filma „Palić”, ali i činjenice da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija. Među laueratima ove nagrade nalaze se filmovi: „Ubica čistog srca” reditelja Atile Tila, „Na duši i telu” rediteljke Ildike Enedi, „Devojke”, kao i francusko ostvarenje „Jadnici” reditelja Lađ Lija.

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.