„Ime naroda” najbolji film prema mišljenju publike 27. Festivala evropskog filma „Palić”

0

„Ime naroda”, film reditelja Darka Bajića, premijerno prikazan u sklopu Glavnog takmičarskog programa 27. Festivala evropskog filma „Palić”, dobitnik je „Gorki list” nagrade publike.

 

Ovo je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka. Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena.

Glasanjem za najbolji film i dodelom „Gorki list” nagrade ostvarenju „Ime naroda”, posetioci su i ove godine preuzeli važnu i aktivnu ulogu u sagledavanju predstavljene filmske umetnosti. Na taj način, uvaženo je, pored mišljenja stručnog, i mišljenje najbrojnijeg „žirija”, to jest onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu Festival traje svih ovih godina.

(Fotografije: „Gorki list” nagrada publike; © Ivica Vojnić, Festival evropskog filma „Palić”)

Ova nagrada uspostavljena je 2016. godine – kao rezultat partnerstva i 22 godine duge saradnje „Gorkog lista” i Festivala evropskog filma „Palić”, ali i činjenice da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija. Među laueratima ove nagrade nalaze se filmovi: „Ubica čistog srca” reditelja Atile Tila, „Na duši i telu” rediteljke Ildike Enedi, „Devojke”, kao i francusko ostvarenje „Jadnici” reditelja Lađ Lija.

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend