Događaji Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Hamlet večeras premijerno u JDP

Peti put u istoriji na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta gledaćemo Šekspirovog junaka Hamleta, ovog puta u režiji Aleksandra Popovskog. Premijera „Hamleta” biće održana večeras u 20 časova na Sceni „Ljuba Tadić” JDP-a, čime se između ostalog obeležava i 400 godina ode smrti najvećeg dramskog pisca u istoriji pozorišta.

Prema rečima Gorana Stefanovskog, autora ove adaptacije – u Hamletu se bitno preispituju ratna groznica, paranoja, spoljnopolitička situacija. Kralj je stalno na štapskim brifinzima. Marširaju vojske, svi su u pripravnosti, vojnici na mrtvoj straži. Logorske vatre, šinjeli… Strani agresori. Policajci u pancirnim uniformama, civilne službe za obezbeđenje. Ludilo princa Hamleta nije samo privatno pitanje, reč je o ludilu cele države.

Reditelj Aleksandar Popovski, koji je našoj publici poznat po predstavama Kandid ili Optimizam, Metamorfoze, za ulogu najslavnijeg tragičkog junaka odabrao je Nebojšu Glogovca. Gertrudu igra Jasna Đuričić, Klaudija Nikola Rakočević, Ofeliju Jovana Stojiljković.

"Nisam želeo da moj junak bude mladić. Znao sam da mi treba glumac koji je više puta doživeo nepravdu. Bez Nebojše Glogovca ne bih ni radio predstavu", kaže Popovski.
„Nisam želeo da moj junak bude mladić. Znao sam da mi treba glumac koji je više puta doživeo nepravdu. Bez Nebojše Glogovca ne bih ni radio predstavu“, kaže Popovski.

„Poseban je momenat u životu kad se čovek dohvati „Hamleta“. Dosta dugo me progoni njegova rečenica da moraš biti surov da bi bio dobar, a drugo je fenomen nepravde. Nepravda, ali ne samo na visokim nivoima, nego što ulazi po kućama. Nisam mogao da gledam Hamleta kao mladića koji otkriva nepravdu. Nekako mi se činilo da mi treba glumac koji je više puta doživeo nepravdu na svojoj koži. Nisam želeo da uđem u projekat bez Nebojše Glogovca jer bi to bilo besmisleno. Hamlet je poremećen i izmenjena ličnost. Bio mi je potreban fantastičan glumac koga dobro poznajem. Kad smo se dogovorili da bude Hamlet, odmah sam mu rekao ko mu je mama i ko su ti ljudi koji prate glavnog junaka“, objašnjava poznati makedonski reditelj.

foto: Nenad Petrovic
foto: Nenad Petrovic

„Hamlet je utkan u svakom čoveku koji je spreman da se zapita šta radi u ovom životu i šta se dešava oko njega. On je deo svake poštene ličnosti“, rekao je Glogovac. „Odgovornost je igrati Hamleta, ali zadovoljstvo. Postojao je na početku strah u izvesnoj meri da li to mogu i šta će to meni. Čini mi se da sam svoje biti ili ne biti prošao davno. Imao sam averziju prema „Hamletu“ kao student. Bio mi je to neki film koji nisam želeo da gledam. Nismo se gotivili, a onda je došao poziv od reditelja.“

foto: Nenad Petrovic
foto: Nenad Petrovic


Reprize predstave možete pogledati 20. i 24. septembra u 20 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.