Festivali Srbija

Rediteljke u fokusu: Izdvajamo ostvarenja pet autorki na 29. Festivalu evropskog filma „Palić”

Ovogodišnje, 29. po redu izdanje Festivala evropskog filma „Palić” biće održano u tradicionalnom festivalskom terminu, od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival će ove godine biti održan na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi „Eurocinema”, „Abazija” i „Lifka”.

U toku predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope – u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo pet ostvarenja rediteljki iz Evrope, raspoređenih u nekoliko programskih selekcija.

„Ruže. Film-kabare”

Irena Stecenko; Ukrajina; 2021.

Selekcija: Ukrajina u fokusu

Film oslikava jednu revoluciju, ali kroz oči umetnica (kroz ženski senzibilitet), time izbegavajući epsku perspektivu i njene junačke pohode, a naglašavajući humanost i umetnost življenja.

„Murina”

Antoneta Alamat Kusijanović; Hrvatska, Brazil, SAD, Slovenija; 2021.

Selekcija: Specijalne projekcije

Kako bi pobegla od svog nemilosrdnog oca, tinejdžerka Julija traži očinsku figuru u njegovom bogatom prijatelju, u toku zajedničkog odmora na Jadranu.

„Ovo je naša kuća”

Lamija Šabić, Lučano Perez Savoj i Diogo Pereira; Bosna i Hercegovina; 2022.

Selekcija: Eco Dox – Ekološki dokumentarci

Kako izgleda život jedne zajednice podređene eksploataciji i sagorevanju uglja preko 100 godina? Šta ostaje posle? Odgovore su nam dali meštani i priroda: voćnjaci i bašte kojih više nema, reke koje više ne teku, kuće čiji su temelji zatrpani u kopovima i ljudi koji više ne žive u njima.

„Mačja histerija”

Anđelika Abramovič; Švedska; 2021.

Selekcija: Mladi duh Evrope

Prijateljstvo je dovedeno u pitanje kada mu se ljubav ispreči. Čuje se uvredljiv razgovor. Sestrinski odnos se raskida pošto se otkrije krvava tajna. Kupatilo za devojke – to je mesto puno sukoba koji istinu isteruju na videlo. Ali je istovremeno i mesto praštanja i prihvatanja.

„Armadila”

Gorana Jovanović; Srbija; 2020.

Selekcija: EFA Shorts

Sanja je čvrsta trinaestogodišnjakinja koja ne voli da pokazuje svoje emocije nikome, a ponajmanje svojoj simpatiji Darku. Međutim, kada počne da sumnja da se nešto desilo njenom nevaljalom, ali voljenom psu Krletu, postaje joj sve teže da drži svoja osećanja pod kontrolom.

(Fotografije: Filmovi iz selekcija sa 29. Palićkog filmskog festivala, 2022; © Festival evropskog filma „Palić”, „KomunikArt”)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.