Festivali Najave Srbija

Pod sloganom “USTA NA USTA”, Festival internacionalnog studentskog teatra- FIST

Pod sloganom “USTA NA USTA”, Festival internacionalnog studentskog teatra- FIST  u organizaciji studentkinja i studenata Fakulteta dramskih umetnosti, Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture tradicionalno će se održati po 16. put od 21. do 25. maja. Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je borba, u kontekstu aktuelne situacije u kojoj se nalazimo, ali i  pitanja lične borbe koju kao pojedinci svakodnevno vodimo. U okviru krovne teme, fokus ovogodišnjeg festivala biće usmeren na pitanje klimatskih promena i potreba za povećanjem svesti o ovom problemu, a koje je kroz slogan i identitet festivala  simbolično prikazan kao borba za život. FIST16 će problemski i programski biti realizovan u skladu sa potrebom zelene transformacije i prilagođavanja u polju kulture. Ova filozofija biće primenjivana i produkciono – zamenom reflektora koji štete atmosferi LED reflektorima, smanjenom, gotovo nepostojećom štampom papira, te distribucijom svih informacija u virtuelni prostor, reciklažom i ponovnom upotrebom postojeće scenografije i kostima.

fist16

Festival će biti održan u hibridnom formatu, sa glavnim i pratećim programima u kojima će učestvovati predstave i mladi pozorišni profesionalci iz svih delova sveta. Takmičarski program održaće se u digitalnom prostoru i sastojaće se od 12 predstava najeminentnijih dramskih škola iz Poljske, Nemačke, Italije, Japana, Češke i drugih… Sve predstave biće strimovane putem FIST Youtube kanala.

Pored predstava iz inostranstva, festival će otvoriti i zatvoriti FIST produkcije, koje su pripremili studentkinje i studenti Fakulteta dramskih umetnosti, zajedno sa kolegama sa drugih umetničkih fakulteta.

fist16

FIST16 biće otvoren predstavom MAMA, rediteljke Ive Olujuć, a po tekstu Lore Džolić, koja je realizovana kroz koncept “green produkcije” a koja će smenjivanjem dokumentarnih materijala, činjenica i ispovestima doprineti razmeni osećanja i misli koje jedna generacija gaji prema problemu zagađenja životne sredine i klimatskih promena, te da inicira dijalog sa publikom o ovom značajnom pitanju.  Predstava će nakon ceremonije otvaranja biti realizovana u Ciglani, Klubu ljubitelja teške industrije, sa početkom u 20.30h, a publika će moći da je prati u fizičkom i online prostoru na You Tube kanalu. Festival će zatvoriti predstava ‘’Bruklin i mačke u kontejnerima’’ u režiji Andreje Kargačin, a po tekstu Vide Davidović, koja se bavi pitanjem izazova u odrastanju sa kojima se sukobljavaju tinejdžerke i tinejdžeri u svojim međusobnim odnosima.

fist16

Sve informacije o festivalu mogu se pronaći na FIST mobilnoj aplikaciji dostupnoj na IOS platformama App store i  Google play, prvoj studentskoj festivalskoj aplikaciji, kao i na Instagram, Facebook i Youtube platformama.

#ustanausta #fist16

Izvor i odgovornost objave:

Magdalena Zrnjević
Public Relations
16FIST2021

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.