Festivali Srbija

Ovogodišnji Austrijski filmski festival biće održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu – od 22. do 27. septembra

Austrijski filmski festival biće održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 22. do 27. septembra 2022. Publika će u toku nekoliko dana festivala moći da pogleda sedam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, uz radionicu i tribine u pratećem programu. Beogradski deo programa biće održan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, novosadski u Kulturnom centru Novog Sada (od 23. do 26.  septembra), a niški u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom (od 24. do 27. septembra).

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

„U više filmova govori se o licu i naličju, mikro i makro kosmosu koji još jednom potvrđuju besmisao, ali i veličanstvenost ljudskih života bilo da ove filmove gledamo u Beču ili Beogradu. Ovogodišnji Festival austrijskog filma verovatno neće moći da pobedi stvarnost epohe (ako neko ili nešto uopšte može?) ali je može učiniti zanimljivijom, zabavnijom, ali i tragičnijom i melanholičnijom, jer filmovi i postoje da ne bismo propali od istine”, rekao je dr Aleksandar S. Janković.

Festival će biti otvoren ostvarenjem „3:30” reditelja Ludviga Vusta, koji će posle projekcije učestovati u Q&A razgovoru sa publikom. Novo delo ovog plodnog pisca, reditelja, producenta i kinematografa, obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine, ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora. Gošća festivala je i montažerka Monika Willi koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom i Ulrihom Seidlom, čiji će najnoviji film „Rimini” biti prikazan na festivalu.

(Fotografije: © Austrijski filmski festival, „KomunikArt”)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.