Festivali Srbija

Najbolji svetski dokumentarci na festivalu „Beldocs” – od 9. do 16. septembra u Beogradu

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Beldocs” biće održano od 9. do 16. septembra u Beogradu u hibridnom formatu – na otvorenom, u bioskopima, i onlajn.

Kao i uvek, na „Beldocsu” će biti prikazani najbolji svetski dokumentarni filmovi iz prethodne godine, među kojima će se tradicionalno naći brojni naslovi prikazani na najvećim svetskim festivalima i dobitnici najprestižnijih nagrada.

U istim terminima će biti održan i Beldocs Industry, uz podršku EU kroz program „Kreativna Evropa” i potprogram MEDIA: Beldocs VR/AR Academy, Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Documentaries form Kids & Youth, Beldocs Market. Poziv za prijavu projekata za ove programe je u toku.

Na predstojećem „Beldocsu” će biti održan i deo programa MOVING CINEMA 2021, dvogodišnjeg projekta zajedničke evropske filmske edukativne platforme, koja će mladima od 13 do 18 godina u Srbiji u naredne dve godine ponuditi brojne nove mogućnosti za aktivnu participaciju u oblasti filmske umetnosti – kroz radionice, samostalno filmsko programiranje, donošenje odluka, rad sa filmskim stvaraocima, i kroz razvoj novih kreativnih praksi, znanja i veština. Ovaj projekat je nastao udruživanjem edukativnih kapaciteta pet evropskih partnera: A Bao A Qu (Španija) – vodeći partner; Meno Avilys (Litvanija); Kijufi (Nemačka); Otok institut (Slovenija); Međunarodni festival dokumetarnog filma „Beldocs” (Srbija), a koji od 2014. godine okuplja najrelevantnije evropske aktere u oblasti filmske edukacije i razvoja mlade publike. „Beldocs” se pridružio projektu krajem prošle godine i postao prvi partner van Evropske Unije.

(Naslovna fotografija: 14. „Beldocs”, 2021, Beograd; © „Beldocs”, „KomunikArt”)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.