Festivali Srbija

Filmski festival „Merlinka” biće održan od 8. do 11. decembra 2022. u Domu omladine Beograda

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala kvir filma „Merlinka” biće održano od  8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Dela, ne reči”.

„Sloganom Acta, non verba festival želi da istakne da podrška LGBT+ zajednici, koja se zasniva na rečima i lajkovima, ne daje rezultate i više nije dovoljna. Vreme je za dela. Vreme je za akciju! Vreme je za angažovanu filmsku umetnost, fizičko prisustvo i ’Merlinka filmski festival’”, navodi direktor festivala Predrag Azdejković

U toku četiri festivalska dana, biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su izraelski „Zabrinuti građanin” Idana Haguela, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem „Berlinalu”, iranski „Drugo ja” Amira Tavakolija, austrijski „Ajsmajer” Davida Vagnera, nagrađen na Filmskom festivalu u Veneciji, portugalski „Varljiva svetlost” Žoa Pedra Rodrigesa, premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu, odlično ocenjena holivudska romantična komedija „Burazeri” Nikolasa Stolera, srpski dokumentarac „Do daske” Aleksandra Reljića, kanadski dokumentarac „Agnes u kadru” Čejsa Džointa, nagrađen na Filmskom festivalu „Sandens” i mnogi drugi.

Ovogodišnju manifestaciju otvara francuski film „Peter von Kant” (režija Fransoa Ozon), sa Izabel Ađani, Denijem Menošeom i Halilom Benom Garbijem u glavnim ulogama. Film je premijerno prikazan na 72. „Berlinalu”, gde je bio nominovan za „Zlatnog medveda”. U pitanju je adaptacija nemačkog filma „Gorke suze Petre von Kant” iz 1972. godine, reditelja Rajnera Vernera Fasbindera. Peter von Kant je uspešni i poznati reditelj koji živi sa svojim asistentom Karlom, koga voli da maltretira i ponižava. Preko velike glumice Sidoni upoznaje i zaljubljuje se u Amira, siromašnog i zgodnog mladića.

Festival zatvara srpski igrani film „Kristina” reditelja Nikole Spasića, sa Kristinom Milosavljević, Markom Radišićem i Jelenom Galović u glavnim ulogama. Film je zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini, koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi, čiji slučajni susreti tek predstoje. U potrazi za antikvitetima, Kristina sve više otkriva hrišćanstvo i prihvata ga kao jedinu istinu. Marko prihvata Kristinu kao ženu, ali mu smeta što ona ne može da mu rodi decu. Film je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Marselju.

Program festivala „Merlinka” biće prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada, od 9. do 12. decembra.

(Fotografija: Međunarodnog festivala kvir filma „Merlinka”, 2022; © „Merlinka”, „KomunikArt”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.