Događaji Srbija

Festival “Tango Neutral Weekend 2”

Znamo da postoji puno vrsta plesa, te da je latinoamerički ples (“Tango”, “Rumba”, “Salsa”…) najpoznatiji (a i najbolji). Povodom očuvanja tradicije ove vrste plesa, u svetu postoji mnogo manifestacija, škola, takmičenja… posvećenih upravo latinoameričkom plesu. Jedna takva manifestacija je i trodnevni Festival “Tango Neutral Weekend 2”.

Cilj ovog festivala je da probudi želju za dublje učenje, angažuje, inspiriše i obogati zajednicu “Tango” plesa, odnosno da proširi granice u majstorstvu “Tanga”. Takođe, na ovaj način održava se tradicija “Tango” plesa. Osnovni elemnti “Tanga” su: zagrljaj, komunikacija, kretanje i muzikalnost.

Tango  (Fotografija: Tango, Eccles Liberal Club)

Ova plesno-muzička manifestacija održava se po drugi put u Beogradu. Gosti Festivala “Tango Neutral Weekend 2” su eminentni tango umetnici iz Argentine – Rikardo Vikiera i Mirta Tisjera (održaće plesne majstorske radionice), kao i tango di-džejevi (Dinara Gračeva Rusija, Ivica Anteski Makedonija, Vera Plećaš, Srđan Ristić i Miloš Joksimović Srbija) i muzičari iz celog sveta.

Program ovogodišnjeg Festivala “Tango Neutral Weekend 2” obuhvata: sedam plesnih majstorskih radionica, tri “Gran Milonge”, dve dnevne “Milonge” u Centru lepih umetnosti “GUARNERIUS”

Pokrovitelji, odnosno organizatori ovog festivala su: Beogradska Tango Asocijacija i Centar lepih umetnosti “GUARNERIUS” (začetnik “Tanga” na našim prostorima).

Ustanovu “GUARNERIUS”, Centar lepih umetnosti “Jovana Kolundžije” je 1996. godine osnovao naš istaknuti violinista, maestro Jovan Kolundžija, kao prvu privatnu instituciju kulture u našoj zemlji. Godine 2013. odlukom Vlade Republike Srbije, Ustanova “GUARNERIUS” je dobila status Ustanove kulture od nacionalnog značaja. Centar lepih umetnosti “GUARNERIUS” nosi naziv po čuvenom graditelju violina iz Kremone. Na “Guarneriusovoj violini” iz 1754. godine, svira maestro Jovan Kolundžija, a familija Guarnieri je ustupila pravo na korišćenje porodičnog grba, koji postaje zaštitni znak ove ustanove. U Centru lepih umetnosti “GUARNERIUS” – sali i galeriji, održavaju se: koncerti, festivali, takmičenja, izložbe, majstorski kursevi, promocije, predavanja, pozorišne predstave, književne večeri, humanitarne akcije, seminari, prezentacije, konferencije za novinare, modne revije, aukcije i drugi programi. Posebni segmenti programa posvećeni su mladim umetnicima, tako da je “GUARNERIUS” postao prepoznatljiv i cenjen po izuzetnom trudu uloženom u podršku i promociju mladih talenata. Do danas je osmišljeno i ostvareno više od 750 umetničkih projekata.

Centar lepih umetnosti "Jovana Kolundžije" - "GUARNERIUS"

Beogradska Tango Asocijacija osnovana je sa željom da doprinese popularizaciji tango kulture na našim prostorima. Glavni ciljevi su organizovanje manifestacija i umetničkih programa koji popularišu “Tango”, edukacija ljubitelja “Tanga” kroz školu i plesne radionice, kao i podsticaj razvoja mladih tango muzičara i tango plesača. Beogradsku Tango Asocijaciju čine: “Beltango quinteto”, orkestar “Tango Juventud” i Škola argentinskog “Tanga” (pod vođstvom tango igrača i učitelja Dragana Mikića). Asocijacija je od 2004. godine organizovala više desetina kurseva “Tango” plesa, kroz koje je prošlo nekoliko hiljada polaznika.

Beogradska Tango Asocijacija

“Tango” je originalno bio ples improvizacije koji je kombinovao ritam i pokrete nekoliko ranijih muzičkih i plesnih tradicija. Najupečatljiviji trag na tango ples ostavili su “Candombe” – argentiska verzija plesa robova iz Afrike, koje su doneli u luku Buenos Ajres-a. Drugi izvor je bila “Kubanska habanera” – mešavina francuskih, kolonijalnih “Kontradanse”, sa afričkim uticajem. Elementi “Kubanske habanere” i “Evropske polke” spojili su se u lokalni argentinski ples “Milonga” (preteča današnjeg “Tanga”).

"Kubanska habanera"  (Fotografija: “Candombe”, Wikimedia)

Screenshot_6  (Fotografija: “Kubanska habanera”, S.E.P)

“Milonga” je prvobitno bila pesma puna improvizacije, koju su pevali pauadores ili folk pevači argentinskih stepa i pampasa. Kao ples, postala je popularna među kompadritosima, na ulicama Buenos Ajres-a, 70-ih godina 19. veka. Neki istoričari veruju da su upravo kompadritosi (društvena grupa iz Argentine i Urugvaja, nastala u drugoj polovini 19. veka) improvizovali i imitirali pokrete crnačkih candombe igrača i spojili ih u “Milonge”, koje su i stvarale prve tango note (kasnih 1870-ih).

"Milonga"  (Fotografija: “Milonga”, travel and argentina – blog by: Say Hueque)

Svečano otvaranje Festivala “Tango Neutral Weekend 2” je 30. oktobra, a zatvaranje 1. novembra 2015. godine.

Više informacija na http://guarnerius.rs/programi/tango-neutral-weekend-2

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.