Događaji Srbija

Festival romske kulture i aktivizma prvi put u Srbiji!

Sa ciljem da se široj javnosti predstavi umetničko stvaralaštvo romskih umetnika, u Beogradu će se 25. septembra održati jednodnevni Festival romske muzike i aktivizma (FRKA).

Roma Pride šetnja krenuće od Vlade Republike Srbije u 12:00h ka Mikser hausu, gde će se od 14:00h odvijati festivalski program.U okviru festivala, osim predstavljanja brojnih ostvarenja ovih umetnika, biće i organizovane tribine o aktuelnim romskim pitanjima uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

Početak festivala otvoriće izložba “Romi i umetnost“ Ivana Prede, nakon koje će se održati debata pod nazivom ‘‘Evropa, Balkan i Romi’’ u kojoj će učestvovati predstavnici ambasada u Beogradu. Takođe, mladi lideri za pROMene u Mikseru će predstaviti rezultate istraživanja iz raznih gradova o tome kakav je položaj romske nacionalne manjine. Publika će imati priliku i da vidi dokumentarni film o Šabanu Bajramoviću u produkciji ‘‘ Media & reform centra’’ iz Niša, koji će pratiti diskusija na temu ‘‘ Romi u javnom/medijskom prostoru.’’

U večernjim satima publika će moći da uživa u muzičkom programu u okviru koga će nastupiti bend Crne mambe iz Niša, zatim Gipsy Mafia iz Zrenjanina, a zatim i GRUBB iz Zemuna.
Pored navedenih aktivnosti, biće još puno zanimljivih događaja kojima će se obeležiti FRKA festival. Organizatori ovog festivala su Civil Rights Defenders u saradnji sa Romskim kulturnim centrum i Centrom za proizvodnju znanja i veština iz Novog Sada.
Ulaz je besplatan.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.