Događaji Srbija

Festival „LIFFE” ove godine i na onlajn platformi

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala filmske režije „LIFFE” biće održano od 25. do 29. septembra 2020. na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi. U sklopu ovog programa će, takođe, biti prikazani i naslovi iz kategorije nezavisnog filma.

Prodaja karata za onlajn projekcije kreće danas, 22. septembra 2020, plaćanje se vrši onlajn karticom, a platformi se pristupa putem linka: www.mojoff.net/leskovacfilmfestival. Za filmove iz Takmičarskog programa i selekcije Nezavisni film cena karte iznosi 0,99€, dok se svi ostali filmovi mogu pogledati besplatno.

U toku pet festivalskih dana od 21 sat, na onlajn platformi biće prikazani filmovi iz Takmičarskog programa. U petak, 25. septembra 2020. na programu je film „Polusestra” u režiji Damjana Kozole koji prati priču o dve otuđene polusestre iz malog primorskog grada Izole, koje nikada nisu bile bliske, a koje su okolnosti nakon mnogo godina izbegavanja prisilile da dele stan u Ljubljani. Srpsko-hrvatska koprodukcija „Koja je ovo država” Vinka Brešana (subota, 26. septembar 2020) je crna komedija koja u fokus stavlja ogorčene pripadnike starije generacije – suicidnog generala, ministra policije i grupicu penzionera, ljubitelja hrvatske fudbalske reprezentacije, koji se iz revolta prema vlasti odlučuju na opasan i nesvakidašnji korak – iskopavanju bivšeg predsednika Hrvatske. Rediteljsko ostvarenje „Glas” Ognjena Sviličića, koji će biti prikazan u nedelju, 27. septembra 2020, priča je o Goranu. koji se po dolasku u katolički internat susreće sa pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se tamo nameće. Film „Koncentriši se, baba“, bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi, imaće srpsku premijeru upravo na ovom festivalu, a u sklopu onlajn platforme biće prikazan u ponedeljak, 28. septembra 2020. Poslednjeg dana festivala, u utorak, 29. septembra, publika iz zemlje i regiona moći će da pogleda film „Moj jutarnji smeh“ reditelja Marka Đorđevića o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana, a koji u širem smislu govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“.

Pet filmskih naslova iz selekcije Nezavisni film biće prikazano u terminu od 23 sata. Komedija „Ideš? Idem” u režiji Ljube Zdjelarevića na programu je prve večeri festivala, u petak 25. septembra 2020. Reč je o filmskoj avanturi Jutjubera iz regiona koji iz Zagreba kombijem kreću na put do Istanbula kako bi preboleli stare ljubavi, sklopili nove, ali i učestvovali u gejmerskom okršaju uživo. Narednog dana, u subotu, 26. septembra 2020. na programu je slovenački film „Oroslan“ reditelja Matjaža Ivanišina, zasnovan na književnom delu Zdravka Duše o Oroslanu, čija smrt među seljanima budi sećanja na njega i tako iznova oživljava sliku preminulog. „Mamonga” Stefana Maleševića (nedelja, 27. septembar 2020) podeljena je u tri priče – prva prati živote dvoje mladih ljudi koji odrastaju u malom mestu u Bosni, a druge dve prikazuju njihove sudbine deset godina nakon jednog traumatičnog iskustva. Umetničko nasilje i estetska domišljatost filma „Čovek i senka” slovenačke rediteljke Eme Kugler, koji će biti prikazan u ponedeljak, 28. septembra 2020, vodi gledaoca do spontane transformacije u odnosu na etiku, društvo, prihvatanje i percepciju umetnosti. „Revolt” Aleksandra Rajkovića koji će publika moći da pogleda u utorak, 29. septembra 2020, prati grupu beogradskih gubitnika, mladića bez perspektive, koji nezadovoljni svojim životima odlučuju da podignu revoluciju.

U sklopu selekcije LIFFE pobednici biće prikazano devet filmskih ostvarenja koji su prethodnih godina na festivalu bili nagrađivani. U terminu od 17 časova na programu su filmovi „Godina majmuna“ Vladimira Blaževskog (subota, 26. septembar 2020), „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ Teone Mitevske Strugar (nedelja, 27. septembar 2020), „Pijavice“ Dragana Marinkovića (ponedeljak, 28. septembar 2020), dok će poslednjeg festivalskog dana, u utorak, 29. septembra 2020 u istom terminu biti prikazan film „S one strane“ Zrinka Ogreste. U terminu od 19 časova na online programu je specijalna projekcija filma „Uprkos magli“ Gorana Paskaljevića (petak, 25. septembar 2020), kao i filmovi iz selekcije LIFFE Pobednici – „Tilva Roš“ Nikole Ležaića (subota, 26. septembar 2020), „Klip“ Maje Miloš (nedelja, 27. septembar 2020), „Krugovi“ Srdana Golubovića (ponedeljak, 28. septembar 2020) i „Rekvijem za gospođu J“ u režiji Bojana Vuletića (utorak, 29. septembar 2020).

Trinaesti „LIFFE” će biti održan u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije (FCS) i sponzora. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

(Fotografije: © „LIFFE”, „KomunikArt”, „Obala Art centar”)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.