Događaji Srbija

Femi Kuti, princ afrobita, na ovogodišnjem Belef festivalu

Sreda, 12. jul, u 21h, Bašta SKC-a

„Mislim da su danas ljudi, svuda u svetu, u takvom beznađu da je muzika jedini način da nađu snagu da idu dalje i prevazilaze prepreke.” – Femi Kuti

Femi Kuti je princ afrobita, jedan od pravih velikana afričke muzike, veliki borac za političku i socijalnu pravdu, dosledan naslednik svoga velikog oca Fele Kutija. Prema Femijevim rečima, afrobit ostaje muzika „koja treba da natera ljude da plešu, pomažući im da progutaju gorku pilulu realnosti“.

Femi Kuti u Beograd dolazi u pratnji svog velikog benda i plesača, koji, kako muzički kritičari širom sveta kažu, čine da sve izgleda kao 3 šou u jednom.

U maju, Femi Kuti je postavio svetski rekord u neprekinutom sviranju jednog tona, na saksofonu, tehnikom cirkularnog disanja. Femijev rekord je 51 minut i 35 sekundi.

Ovaj izuzetni muzičar, 4 puta je nominovan za Grammy nagradu. Femi je vlasnik mnogobrojnih hitova i albuma, a britanski časopis Songlines proglasio ga je Umetnikom godine, nakon čega je pozvan da se pridruži legendarnoj rok grupi Red hot chili peppers na njihovoj turneji po Evropi.

Femi sa ogromnom strašću živi svoju muziku, ali i vodi borbu za ljudska prava i sve druge probleme afričkog kontinenta, zbog čega ga je „Amnesty international“ imenovao za svog afričkog ambasadora.

Femija muzika je raznovrsna. Njegove ploče pričaju priču, a on je u svom muzičkom stvaralaštvu uvek nastojao i uspevao da prevaziđe granice žanra. Želeći da izgradi sopstveno ime i sopstveni stil, van okrilja svog čuvenog oca Fele, 1985. osniva sopstveni bend Positive force, te je tokom devedesetih postao je priznat umetnik, potpuno svoj, sa karakterističnim živopisnim i uravnoteženim stilom.

Njegov studijski album iz 2008. godine „Day By Day“ („Iz dana u dan“) pobrao je nepodeljene pozitivne kritike i važi za njegov najuspešniji album.

Snimajući album Afrika za Afriku 2011, Femi je osetio da mu je potrebno da se vrati korenima, u Decca studio u Lagosu, gde je uradio svoje prve snimke sa svojim ocem i svoj solo album, Šoki Šoki.

Decca studio, koji će ubrzo postati Afrodisia Records, bio je sedamdesetih godina eksperimentalna osnova za većinu nigerijskih remek dela tog vremena, uključujući i Felina dela.

„To je bilo vrlo značajno istorijski mesto za afrobit i to mesto ima one mističke vibracije koje je Femi osetio“, podseća Sodi, njegov dugogodišnji prijatelj na putovanjima i pariski producent, koji je otputovao u Lagos kako bi bio deo toga. „Mi smo znali da je studio u nerazvijenoj državi sa starim miksetama, zastarelom opremom, svi smo znali da oprema neće biti vrhunska, ali smo hteli da prihvatimo izazov – jer je sve drugačije u Lagosu. Taj grad je pravi monstrum, jer ima uticaj na način na koji muzičari sviraju. Trik je da se uhvati duh Lagosa, a da sam njemu ne podlegneš“, dodao je Sodi

Ako je album „Afrika za Afriku“ bio povratak korenima, onda je sledeći album „Nema mesta za moje snove“ (2013) bio dalje izrastanje iz tih korena, nastao iz želje da redefiniše suštinu afrobita, ali u modernom vremenu, što je i uspeo, iako je izgledalo nemoguće da neko može da redefiniše suštinu tako kompleksne muzike, u kojoj je Fela Kuti, Femijev otac, u njenom stvaranju, krajem šezdesetih godina, pomešao fank, džez i afrički folk.

U isto vreme, njegovo „Novo afričko svetilište“ u Lagosu, koje prima 2.000 posetilaca, još uvek nosi buktinju afrobita i čak je postalo jedan od poslednjih dinamičkih hramova žive afričke muzike. Erika Badu, Damon Albarn, Hju Masekela i Afrika ekspres su se nedavno tu pojavili, kao i lagoska policija, koja redovno vrši pretrese na tom mestu, boreći se sa lokalnom masom i pokušavajući da zatvori ovo visoko cenjeno mesto otpora.

Više o Belefu i ovogodišnjem programu možete pronaći na sajtu organizatora: www.belef.rs

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.