Događaji Srbija

Drugi poslovni forum „Porodične firme 2015“održan u Crowne Plaza hotelu

Danas je u hotelu Crowne Plaza, u Beogradu počeo drugi poslovni forum „Porodične firme – stub ekonomije Srbije“, jedno od najznačajnijih događaja posvećenih porodičnim firmama i porodičnom biznisu, koje su organizovali Color Press Group i Centar za edukaciju „Pro Educa“. Događaj je otvorio gospodin Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije. U svom obraćanju prisutnima on je ocenio da porodične firme zapošljavaju većinski deo radne snage u svetu, da imaju svojih prirodnih prednosti, kao i da je Srbija u poslednjih 15 godina razvila sistem franšiziranja, kao deo porodičnog biznisa, a Privredna komora Srbije će svoje snage usmeriti u pravcu podržavanja i razvoja ovog sektora privrede.

Porodicne firme forum

Dragan Močević je nakon otvaranja događaja predstavio rezultate ovogodišnjeg istraživanja, koje je Centar za edukaciju „Pro Educa“ u saradnji sa Adižeš Institut sproveo početkom godine. Prema rezultatima najčešći izazovi sa kojima se suočavaju vlasnici porodičnih firmi su visoke obaveze prema državi (43,8%), pronalazak kvalitetnih radnika (16,7%), kao i svakodnevne administrativne poteškoće (11,1%). Zanimljiv je i podatak da najveći broj vlasnika porodičnih firmi nije odlučio o udelu koji bi njihovim naslednicima trbao da pripadne. Svaki četvrti ispitanik je tu odluku saopštio naslednicima, dok je neznatan broj njih doneo odluku, ali je nije saopštio naslednicima.

Porodične firme 2015

Tokom prvog panela diskutovalo se na temu „Izazovi za porodične firme u Srbiji“, čiji su učesnici bili Božo Janković, Robert Čoban, Vaso Lekić i Vladimir Hrle. Moderator panela bio je Dragan Močević.

Prema rečima Bože Jankovića, vlasnika firme Enterijer Janković, svaka firma koju porodica započne može uspeti i održati se u vremenu, ali je neophodno konstantno ulagati u edukaciju i razvoj zaposlenih, da se ne bismo našli u situaciji da firma propada, jer kad porodična firma puca, puca i porodica.

Porodicne firme 2015

Robert Čoban je ocenio da porodični biznis treba da bude mesto gde će naslednici stvarati radnu naviku i radnu etiku, kao težiti da doprinesu. Radne navike se bolje mogu steći u porodičnim firmama, nego li što ih mladi mogu steći u javnim preduzećima. Jake porodične firme su preduslov da mlade zadržimo u zemlji i da ih podstičemo na preduzetništvo.

Vladimir Hrle, predstavnik IFC-a, predstavio je ukratko metodologiju upravljanja i razvoja porodičnih firmi koju je razvio IFC, koja može veoma pomoći vlasnicima porodičnih firmi u razvoju njihovog biznisa.

„Moj ugao posmatranja nije isti kao u porodičnoj firmi koja je kupila moju, naravno. Mi smo se u porodici dogovorili da te porodične odnose zadržimo i da nam je to iznad, bez obzira koliko se slagali. Mnogo je sukoba mišljenja, konflikata, ali to je sve normalno i u službi mišljenja donošenja odluka. Kod prodaje firme treba biti realan i videti da li treba da idete korak dalje ili da nastavite u drugom smeru sami“, istakao je Vaso Lekić, predstavnik Foodland-a čiji je najpoznatiji brend „Bakina tajna“.

DSC_5076

U popodnevnom delu dešavanja predavanja će održati mr Robert Ličen, mr Natalija Pekić, a održaće se i još jedan panel na temu „Vlasnik porodične firme u Srbiji: Šta smeš, a šta nikako ne smeš da uradiš?“ na kojem će učestvovati: Cviko Krunić, Aleksandar Saša Stamevski, Dragan Boćanin, Milutin Tine Stojšić, Zoran Đurđevac, Predrag Tomić i Dragana Janjić, dok će moderator biti Aleksandar Đivuljski.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.