Događaji Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Dokumentarni film „Delinkventi“ premijerno pred beogradskom publikom

Dokumentarni film „Delinkventi“, rediteljke Tamare fon Štajner, biće premijerno prikazan beogradskoj publici u Galeriji Polet, 17. januara sa početkom u 20h.

Film “Delikventi“ osvojio je Grand Prix „STEĆAK KNEZA PAVLA“ za najbolje dokumentarno ostvarenje u selekciji “Evropa u fokusu“ za spoj univerzalnih poruka i odvažan pristup kompleksnim društvenim odnosima, na festivalu kratkog i dokumentarnog filma “Prvi kadar“ u Istočnom Sarajevu. U Srbiji je prikazan pre tri godine, u multiplexu “Dolly Bell“ u Andrićgradu, gde je rediteljka lično prisustvovala premijeri.

Prvi put u istoriji, filmska ekipa ušla je u ozloglašeni zatvor Učardone u Palermu, prikazujući kako danas izgleda mesto koje je mafija nekada nazivala “Hotel sa pet zvezdica“. Filmom „Delinkventi“ ulazi se unutar ćelija ozloglašenog sicilijanskog zatvora koji je poput košnice prepune najneverovatnijih likova koji se nalaze sa obe strane rešetaka: od seksualnih manijaka, pedofila, ubica, preko veroučitelja, sveštenika, volontera, do šizofreničara. Unutar ove košnice, ništa nije kao što izgleda, a sve izgovoreno je veoma dvosmisleno. Posle 54 minuta ovog nadrealnog delirijuma, možete se osećati baš kao Čiraš, jedan od likova, koji tokom filma opsesivno trlja svoj stomak.

Tamara von Steiner

Pročitajte i: Omaž Lenardu Koenu u beogradskom Poletu

Oslanjajući se na tradiciju observational cinema, film „Delinkventi“ otkriva surovu sliku stvarnosti u kojoj ljudski život nema vrednosti, a duša se prodaje za šaku nade.

Na prošlogodišnjem, 9. po redu Beldocs festivalu dokumentarnog filma u srpskoj takmičarkoj kategoriji prikazan je Tamarin film „Controindicazione” sa donekle sličnom tematikom. Naime, ovo je priča o zatvorskoj bolnici za mentalno obolele osobe u u Italiji, poslednjoj ustanovi ovog tipa u Evropi. U njoj borave društveno opasne osobe koje su u stanju neuračunljivosti počinile neko krivično delo. Za razliku od normalnog zatvora gde je kazna određena vremenskim trajanjem, izdržavanje kazne za mentalno obolele osobe nije vremenski ograničeno. Film „Controindicazione” govori o nepobedivom sistemu, svojevrsnom entitetu koji je stvoren i koji se otrgao od svojih tvoraca. Entitetu koji egzistira sam po sebi, za koji niko ne preuzima odgovornost i koji melje ljudsko dostojanstvo i živote.

Više informacija o premijeri filma „Delinkventi“ možete naći na zvaničnom eventu.

Ulaz je besplatan.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.