Događaji

Dodeljene nagrade „Oskar” za 2020. godinu

U „Dolbi teatru” u Los Anđelesu sinoć je svečano održana 92. po redu ceremonija dodela najprestižnijih nagrada u svetu filma „Oskar” – u više kategorija.

(Fotografija: „Dolbi teatar”, © „Vikimedija”)

Ovogodišnjeg domaćina zvanično nije bilo, kao i prošle godine, jer su organizatori ocenili da je 91. dodela, koja je nakon tri decenije bila prva bez voditelja, odlično funkcionisala. Umesto domaćina, na bini su se smenjivali poznati glumci (Bri Larson, Dajana Kiton, Džejn Fonda, Džulija Luj-Drajfus, Kijanu Rivs, Kris Rok, Kristen Vig, Mark Rafalo, Natali Portman, Olivija Kolman, Oskar Ajzak, Penelope Kruz, Rami Malek, Rebel Vilson, Salma Hajek, Sandra Ou, Sigorni Viver, Stiv Martin, Šaja Labaf, Timoti Šalame, Tom Henks, Vil Ferel…) koji su saopštavali imena dobitnika nagrade u određenim kategorijama.

Dolazak zvezda na crveni tepih, odnosno ceremonija dodele ovih značajnih nagrada, koja je upriličena zanimljivim muzičkim performansima (Bili Ajliš, Džanel Mone, Elton Džon, Eminem, Sintija Erivo…), prenošena je uživo na američkom televizijskom kanalu „Ej-Bi-Si”, kao i na TV kanalima u preko 225 zemalja širom sveta. U Srbiji ste mogli da pratite na Prvom programu Radio-televizije Srbije od 2 časa ujutru.

Evo čija imena i nazivi kojih ostvarenja su sinoć izgovoreni u nastavku čuvene rečenice „And the ’Oscar‘ goes to…” (srp. „A ‚Oskara’ dobija…”):

(Fotografije: Dobitnici nagrada „Oskar” za 2020. godinu; © „Tviter”)

Takođe, listu ovogodišnjih nominacija, odnosno dobitnika – u 24 kategorije, možete da pogledate i na zvaničnom sajtu Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Pogledajte trejlere nagrađenih filmova:

Poslušajte spot nagrađene pesme:

Mada su mnoge istaknute ličnosti iz sveta umetnosti i šou-biznisa u Sjedinjenim Američkim Državama na ovoj ceremoniji pridale značaj i pokušale da prošire svest o tematskim problemima u svetu, i ovogodišnja dodela, kao i ranije, kritikovana je zbog nedostatka različitosti. Naime, u kategorji najbolje glumice bila je nominovana samo jedna tamnoputa glumica (Sintija Erivo) i nijedna žena nije nominovana u kategoriji najbolje režije. A na društvenim mrežama su se čak pojavile kritike da je „Oskar” ponovo suviše beo (#OscarsSoWhite), odnosno suviše muški (#OscarsSoMale), dok su pak neki kritičari naveli da je dodela „Oskara” uobičajena (#OscarsAsUsual).

(Fotografija: Nagrada „Oskar”, © „Vikimedija”)

Prve nagrade „Oskar”, koju predstavlja pozlaćena statueta (vitez koji drži krstaški mač), napravljena od britanijuma u ar deko stilu, na crnoj metalnoj osnovi (rolna filma), dugačka 34,29 centimetara i teška 3,85 kilograma, uručene su 16. maja 1929. na privatnom branču u hotelu „Ruzvelt” u Holivudu. Na toj ceremoniji prisustvovalo je samo 26 osoba, a do sada je dodeljeno ukupno više od 3.000 nagrada, od čega 338 za najbolje glumce i glumice. Zanimljivo je da je drama žanr koji najčeće odnosi pobedu.

Devedeset drugoj dodeli prestižnih nagrada „Oskar” prethodila je dodela BAFTA, Golden gloub nagrda, odnosno

.https://www.oscars.org/governors/ceremonies/2019

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.