Događaji

Dodeljene nagrade „Oskar” za 2017. godinu

U „Dolbi teatru” u Los Anđelesu sinoć je svečano održana 89. po redu ceremonija dodela najprestižnijih nagrada u svetu filma „Oskar” – u više kategorija.

(Fotografija: „Dolbi teatar”, © „Vikimedija”)

Ovogodišnji domaćin bio je TV voditelj i komičar Džimi Kimel. Dolazak zvezda na Crveni tepih, odnosno ceremonija dodela ovih značajnih nagrada prenošena je uživo na američkom televizijskom kanalu „Ej-Bi-Si”, kao i na TV kanalima u preko 225 zemalja širom sveta. U Srbiji ste mogli da pratite na „Prvom programu” Radio-televizije Srbije od 2 časa i 30 minuta ujutru.

U jednom trenutku u toku dodele sa plafona su, kao deo iznenađenja, počeli da padaju crveni i žuti paketići sa čokoladnim bombonama, kolačićima i krofnama, kako bi se gosti malo zasladili. Pored ovoga, priređeno je još jedno iznenađenje – vodič autobusa koji je prevozio turiste doveo ih je na ovu svečanost ubedivši ih da idu na izložbu u Muzeju voštanih figura, te su turisti, nakon saznanja gde se nalaze, imali priliku da se upoznaju i fotografišu sa mnogim glumcima, rediteljima… a od nekih čak i dobili poklone. Ono što će sigurno obeležiti 89. dodelu „Oskara” je prvobitno (ne)namerno pročitan naziv filma koji je proglašen najboljim.

Evo čija imena i nazivi kojih ostvarenja su sinoć izgovoreni u nastavku čuvene rečenice „And the ‚Oscar’ goes to…” (srp. „A ‚Oskara’ dobija…”):

(Fotografije: Dobitnici nagrada „Oskar” za 2017. godinu; © „Tviter”)

Takođe, listu ovogodišnjih nominacija, odnosno dobitnika možete da pogledate i na zvaničnom sajtu Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Pogledajte trejlere nagrađenih filmova:

Poslušajte audio-snimak nagrađene pesme:

Mnoge istaknute ličnosti iz sveta umetnosti i šou-biznisa u Sjedinjenim Američkim Državama na ovoj dodeli su pridale značaj i pokušale da prošire svest o tematskim problemima u svetu.

(Fotografija: Nagrada „Oskar”, © „Vikimedija”)

Prve nagrade „Oskar” predstavljene su 16. maja 1929. na privatnom branču u hotelu „Ruzvelt” u Holivudu. Na toj ceremoniji prisustvovalo je samo 26 osoba, a do sada je dodeljeno ukupno oko 3.000 nagrada, od čega 326 za najbolje glumce i glumice. Zanimljivo je da je drama žanr koji najčeće odnosi pobedu.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.